Şef nou la ANAF. Situaţia lui Stan sporise tensiunile Dragnea-Guvern de pe vremea lui Grindeanu

Data actualizării: Data publicării:
bogdan stan anaf

Premierul Mihai Tudose l-a eliberat din funcţie pe preşedintele ANAF, Bogdan Stan.

În locul lui Bogdan Stan (foto) a fost numită, potrivit Digi24 şi News.ro, Mirela Călugăreanu. Ea este director executiv Colectare la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti. 

Stan a devenit şeful ANAF în 13 ianuarie 2017, când l-a înlocuit pe Dragoş Doroş. Detalii AICI

Potrivit Profit.ro, Doroş este cel care a a adus-o pe Călugăreanu, anul trecut, de la Direcția Regională a Finanțelor Publice București la Direcția Generală de Mari Contribuabili a ANAF. Direcţia era condusă la acea vreme de actualul ministru de Finanţe, Ionuț Mișa.

Conform celei mai recente declaraţii de avere din iunie 2017, Mirela Călugăreanu are împreună cu soţul său trei terenuri intravilane - două în Bucureşti şi unul în Giurgiu. Tot în Giurgiu, ea are o cotă parte dintr-un teren de 40.400 de metri pătraţi moştenit în 2015. Cele două terenuri din Bucureşti sunt cumpărate în 2004 şi 2006, iar cel din Giurgiu este achiziţionat în 1996. Mai multe detalii AICI.

Nemulţumiri în serie

Acum câteva zile, poziţia exprimată de premierul Mihai Tudose indica existenţa unui ultimatum transmis lui Bogdan Stan. „Aici discutăm de cel puţin două lucruri: cifrele sunt sau arată mai bine ca anul trecut. Nu arată după opinia mea, după opinia noastră, la fel de bine cum ar fi trebuit să arate, dat fiind creşterea economică. Nu se poate să ai creştere economică, să ai consum mai mare şi încasări mai puţine”, spunea la vremea respectivă prim-ministrul, citat de News.ro.

Întrebat, tot la acea dată, dacă Bogdan Stan şi-a făcut treaba în fruntea ANAF, prim-ministrul a răspuns scurt: „Discutăm despre ceea ce au de făcut de acum încolo”. De asemenea, chestionat cât timp are Bogdan Stan la dispoziţie pentru a-şi dovedi eficienţa la conducerea ANAF, premierul a spus că „începând cu azi fiecare zi”. „Următoarea analiză pe cifre va fi peste o lună”, a conchis Mihai Tudose.  Toate detaliile AICI.

Anterior, presa a scris despre tensionarea relaţiei dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose din cauza şefului ANAF. Hotnews preciza că Bogdan Stan este "un funcţionar ce a avut în trecut legături cu firma TelDrum, apropiată de Liviu Dragnea". Detalii AICI.

Ultimul sfat al lui Grindeanu pentru Tudose

În conferința de bilanț a celor aproape șase luni de guvernare, premierul Sorin Grindeanu a răspuns foștilor colegi din PSD care l-au criticat și au pus pe seama sa întârzierile înregistrate în atingerea unor obiective. De asemenea, Grindeanu i-a dat și câteva sfaturi succesorului său, Mihai Tudose. Începând cu acela să-și gândească bine mutările, ca la șah, pentru ca îi va „veni rândul” peste câteva luni, și continuând cu schimbarea conducerii ANAF. Detalii AICI.

De altfel, fostul premier a reacţionat rapid, marţi, după demiterea lui Bogdan Stan. "Îl felicit pe premierul Mihai Tudose pentru decizia de a-l demite pe șeful ANAF, Bogdan Stan. Mă bucur că, după o lună, a ajuns la aceeași concluzie la care am ajuns și eu: Fiscul avea o mare problemă de management, iar schimbarea se impunea", a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

Controlul Antifraudei la publicaţiile care au scris despre afacerile lui Dragnea

Pe lângă problemele majore legate de colectarea modestă, sub conducerea lui Bogdan Stan ANAF a fost protagonista unui scandal de proporţii, după ce o echipă de la Antifraudă a descins în redacţiile Rise Project şi Hotnews în ziua în care jurnaliştii de la Rise urmau să publice noi dezvăluiri despre relaţia Liviu Dragnea-Tel Drum şi cu o zi înainte ca Hotnews să publice ancheta sa pe un subiect similar. 

Privitor la situaţia de la Rise Project (doar această publicaţie făcuse public controlul ANAF), Liviu Dragnea a emis atunci un comunicat de presă în care a precizat că nu are nicio implicare în acest control, că e indignat, că are sentimentul că se încearcă compromiterea lui şi că le cere ministrului Funanţelor din şefului ANAF să explice public de ce acest control. Potrivit ANAF, controlul a fost făcut în urma unei sesizări. Detalii AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri