Semnale din SUA. Robert D. Kaplan: Iohannis - invizibil la Washington, Cioloş - ştie cum se fac anumite lucruri

Data publicării:
Kaplan

„Mă aştept ca Putin să continue, aşa cum fostul preşedinte Băsescu mi-a explicat, şi am scris-o în nouă mea, cartea, să folosească subversiunea, acţiunile în spatele cortinei, să facă tot ce poate pentru a slabi guvernele din Europa centrală şi de Est. Pentru că din punctul de vedere al lui Putin, are nevoie de o zonă soft de influenţă de tip imperial. Faci asta prin slăbirea guvernelor în toate aceste ţări. Cred că România este mult mai protejată de acest lucru decât Bulgaria, Serbia, Polonia, Ungaria, cel puţin în privinţa rezultatelor. Pentru că România are un guvern pro-occidental, un guvern tehnocrat. Dacă vă uitaţi la creşterea autoritarismului în Ungaria, alunecarea în naţionalismul de dreapta în Polonia, la instituţiile statale slabe din Bulgaria şi Serbia, veţi vedea că România se află, relativ spus, într-o poziţie mai puternică”, explică scriitorul şi jurnalistul Robert d. Kaplan, într-un interviu acordat Hotnews.

Prezent la Bucureşti cu prilejul lansării oficiale a cărţii sale despre România, „În umbra Europei”, Kaplan vorbeşte şi despre modul în care elitele de la Washington au perceput primii aproape doi ani de mandat ai preşedintelui Iohannis. Nu sunt culori vii. „Cred că, din nefericire, (preşedintele Klaus Iohhanis – n.r.) nu prea e văzut deloc. Pe de o parte, media din Washington nu e atentă mai deloc la ce se întâmplă în lume - atenţia ei scade tot mai mult. Din acest punct de vedere, media este un dezastru: acoperirea informaţiilor nu doar despre Romania, ci despre Japonia, Germania etc. este pe ducă. Pe de altă parte, dacă vorbim despre guvernanţii din Washington, cred că ei ştiu că România are o situaţie mai bună decât alte guverne din ţările fostului Pact de la Varşovia. Are un guvern pro-occidental clar. Aici nu au problemele cu care se întâlnesc în Polonia, Ungaria sau Bulgaria. Dar, dincolo de toate acestea, preşedintele nu a lăsat o impresie solidă, într-un fel sau altul. Este încă invizibil”, arată Robert D. Kaplan.

Prezent de două ori în Top 100 Global Thinkers, întocmit de publicaţia Foreign Policy, Kaplan introduce totuşi o nuanţă, legat de situaţia delicată a lui Iohannis: „Opinia mea este că liderii trebuie să fie judecaţi în funcţie de echipele lor. Vorbesc despre calitatea oamenilor pe care îi aduci în poziţii precum şeful administraţiei prezidenţiale, consilierul principal pe teme politice sau afaceri externe... Adesea, când un lider nu este eficient, motivul ţine de echipa să slabă. Cei mai puternici preşedinţi americani au echipe puternice, au alături oameni într-adevăr puternici, sinceri, care nu se tem să le spună adevărul despre cum merg lucrurile şi care au tot timpul solutii în minte. Nu am urmărit atent situaţia, dar aş crede că, dacă preşedintele actual nu proiectează putere şi personalitate atât în ţară, cât şi în capitale precum Washington sau Bruxelles, aceasta e din cauza că echipa sa încă nu se ridică la nivelul necesar”.

„Tot ce spun este că, dacă un lider are probleme, acestea sunt cauzate adesea de echipa lui”, repetă Kaplan.

Cazurile Mihalache şi Scutaru

Interviul acordat Hotnews de Robert D. Kaplan a coincis şi cu perioada în care premierul Dacian Cioloş, despre care cel dintâi e de părere că „are experienţa Bruxelles-ului, ştie cum se fac anumite lucruri etc.”, se află la Washington, însoţit de oficiali guvernamentali cu responsabilităţi în sfera apărării, externelor, energiei şi investiţiilor străine.

În capitala SUA, Cioloş a avut în program şi o întâlnire cu vicepreşedintele Joe Biden.

De reţinut, în context, că formarea echipei de consilieri ai preşedintelui Iohannis a făcut de la bun început obiectul unor controverse şi pe plan intern.

Cele mai răsunătoare episoade i-au avut ca protagonişti pe George Scutaru şi Dan Mihalache.

Pe fondul izbucnirii unui scandal de corupţie în care în cele din urmă a fost pus sub urmărire penală, Scutaru a demisionat la puţine luni după preluarea funcţiei de consilier pe probleme de securitate naţională.

La rândul său, Mihalache a fost aprig contestat pentru poziţiile ale sale anterioare, ca şi pentru conexiunile avute, inclusiv în zona PSD. Preşedintelui Klaus Iohannis i-a fost adresată şi o scrisoare deschisă, semnată de mai multe figuri publice din societatea civilă, în care i s-a cerut să nu îl numească pe Dan Mihalache în funcţia de şef al Administraţiei Prezidenţiale. Iohannis l-a numit, dar luna trecută şeful statului a anunţat plecarea lui Mihalache în funcţia de ambasador al României la Londra.

Interviul poate fi citit integral AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri