Senatorii, vizite externe de 600.000 de lei. Pe site-ul instituției, informațiile lipsesc sau sunt incomplete

Data publicării:
vizite externe senat

Un ales din Senat a reprezentat România la Adunarea Uniunii Interparlamentare, organizată în Vietnam, în luna martie. Deplasarea a durat 12 zile şi a costat aproximativ 30.000 de lei. Sunt singurele informaţii publicate pe site-ul instituţiei, la secţiunea dedicată vizitelor externe. În încercarea de a afla cine a făcut parte din delegaţie, am căutat prin toată arhiva de stenograme ale birourilor permanente din luna respectivă. Aşa am reuşit să descoperim că e vorba de senatorul PNL Dumitru Oprea.

„ Nu plecăm câine surd la vânătoare, nu sunt indiferent cum este văzută România. Și, vă rog să mă credeți, chiar este văzută extraordinar de bine. Toate astea au fost chinuri și au însemnat conexiuni și până să plecăm și acolo. Mă doare sufletul, vă spun sincer, că nici nu am avut timp să văd Hanoiul”, spune senatorul.

Dumitru Oprea a publicat pe pagina sa de Facebook poze la întâlnirile din Vietnam. În plus, pentru mai multă transparenţă, a insistat ca informaţiile privind deplasările membrilor Grupului Uniunii Interparlamentare să fie disponibile online, la secțiunea dedicată acestui grup.

E totuși o excepție. Multe dintre vizitele externe ale senatorilor nici măcar nu sunt trecute pe site. De exemplu, în luna septembrie, conducerea instituţiei a aprobat o deplasare în Mongolia. Am aflat din stenograma Biroului permanent despre ea, pentru că, pe pagina de internet, evidența plecărilor în străinătate se oprește în august.

Biroul Permanent, 7 septembrie 2015:

„Călin Popescu-Tăriceanu: Participarea la Reuniunea de toamnă a Adunării Parlamentare a OSCE la Ulan Bator.

Ioan Chelaru: Obligatoriu participăm, că nu se poate altfel.

Călin Popescu-Tăriceanu: La Ulan Bator? Îți dai seama ce...

Domnul Ioan Chelaru: O sa stați într-o iurtă.”

„Organizatorii ne-au dus să vizităm și astfel de iurte, care sunt specifice Mongoliei. Am văzut și o iurtă tradițională, cu tot felul de obiecte de-ale lor tradiționale, dar și iurte moderne. La ei a început să se practice turismul modern, în iurtă”, spune Doina Silistru, senator PSD.

Dincolo de aceste detalii privind locuinţele tradiţionale ale mongolilor, senatorul PSD spune că a fost o vizită utilă.

„Suntem obligați ca membri ai organizației să participăm la astfel de întâlniri. Tema principală a fost securitate și cooperare în Europa, a fost problema și a migrației și problema antiterorismului”, mai spune Doina Silistru.

Cei care vor să știe mai multe despre vizitele externe ale senatorilor trebuie să trimită un e-mail pe această temă la adresa presa@senat.ro. Legea prevede că instituţia trebuie să răspundă în cel mult 30 de zile. Angajații care se ocupă de site-ul Senatului au și o explicație pentru datele incomplete legate de vizitele externe ale aleşilor. La departamentul IT sunt angajați doar cinci oameni. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri