Șerban Nicolae a pus pe masa lui Ion Iliescu decrete de grațiere pentru corupți

Data actualizării: Data publicării:
serban

Pe când era consilierul prezidențial al lui Ion Iliescu, Șerban Nicolae, senator PSD și actual președinte al Comisiei juridice din Senat, a contribuit la grațierea a cinci persoane condamnate definitiv pentru infracțiuni de corupție, arată România liberă.

iliescu-nastase-ontanu-serban-nicolae-nunta-768x496
Sursă foto: nasul.tv

Numai prin decretul 1.101, publicat în Monitorul Oficial pe 28 decembrie 2001, au scăpat de închisoare două persoane condamnate pentru luare de mită și o persoană condamnată pentru furt calificat și dare de mită. Pedepsele acestora variau între 1 an și 6 luni și 5 ani de închisoare.

Jurnaliștii mai arată că printre persoanele care au beneficiat de clemența prezidențială, via Șerban Nicolae, s-au numărat trei ofiţeri condamnaţi la ani grei de închisoare pentru că au ordonat deschiderea focului, pe 17 decembrie 1989, la Timişoara; George Homoştean, fost ministru de Interne, acuzat de instigare la omor deosebit de grav, și Sorin Cristian Roşca, vinovat în ancheta „Ţigareta 2“.

Într-unul dintre cazuri, cel al lui George Tănase, fost comisar al Gărzii Financiare Ialomița, Iliescu a revocat după zece zile decretul de grațiere, iar condamnatul a reintrat în puşcărie, potrivit România liberă.

Șerban Nicolae declara, atunci, că persoanele au fost grațiate „din motive umanitare, starea sănătății condamnaților fiind foarte gravă sau aceștia având în întreținere minori”.

În perioada 2001-2004, Ion Iliescu a grațiat 338 de persoane, aproape de zece ori mai mult decât a grațiat Traian Băsescu în cele două mandate de președinte.

Mai multe detalii în articolul complet.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri