Șerban Nicolae recidivează: Mesajul SUA, „profund ofensator”, „ilogic” și „incoerent”

Data actualizării: Data publicării:
serban nicolae

Senatorul PSD Șerban Nicolae consideră mesajul Departamentului de Stat al SUA drept unul „profund ofensator” și lansează un atac la ambasadorul american Hans Klemm, pe care îl cataloghează drept „funcționar complet nociv”.

ACTUALIZARE 13.25. La Parlament, într-o declarație furnizată presei, senatorul PSD a reluat criticile și atacurile.

Acest comunicat extrem de bizar încalcă toate uzanțele specifice relațiilor internaționale între două state, cu atât mai mult între două state partenere, așa cum sunt România și SUA. El este perfect inutil ca demers, nu are niciun fel de beneficiu, niciun fel de utilitate”, a declarat Șerban Nicolae.

În opinia acestuia, mesajul Departamentului de Stat al SUA ar fi și „ilogic” și „incoerent”.

În ceea ce privește România, este profund ofensator. Faptul că Departamentul de Stat sau oricine altcineva își permite să ceară imperativ Parlamentului României ceva, orice ar fi acest lucru, este inacceptabil. Parlamentul României este expresia voinței suverane a poporului român și nu poți cere imperativ nimic (...) Eu mă îndoiesc că, în urma unui asemenea comunicat, există vreun cetățean român întreg la cap care să spună: «Domne, până acuma nu-i simpatizam pe americani, dar, dintr-o dată, văzând un asemenea comunicat, am devenit filoamerican». Eu cred că aceste atitudini, mai ales de genul celor promovate în ultimii ani de acest funcționar cel puțin bizar care este Hans Klemm ar aduce vreun beneficiu relației româno-americane”, a mai declarat Șerban Nicolae.

Senatorul PSD a mai subliniat că, în opinia sa, președintele Klaus Iohannis ar trebui „urgent” să trimită instrucțiuni ambasadorului României la Washington, astfel încât să fie transmis „un protest ferm”. Este vorba de George Maior, fost membru PSD și director al SRI.

-------

E profund ofensator și încalcă orice uzanță (mesajul Departamentului de Stat al SUA - n.r.). Acele cuvinte sunt cuvintele acestui funcționar complet nociv cum este Klemm. Textele pe care le vedeți în comunicat sunt spuse de Klemm și atunci avem explicația despre cine și cum a transmis anunțul”, a declarat Șerban Nicolae, la Antena 3.

Potrivit senatorului PSD, ar trebui să reacționeze la mesajul SUA atât premierul Mihai Tudose, cât și președintele Klaus Iohannis și ambasadorul României în SUA.

O asemenea abordare este mult în afara uzanțelor date de relația internațională. Nu facem legi pentru partenerii strategici, ci pentru România și aici nu avem ce să comentăm”, a mai declarat Nicolae.

Șerban Nicolae este membru în Comisia juridică și în Comisia de apărare ale Senatului, dar și președintele Comisiei comune de anchetă privind desființarea Direcției Generale de Protecție și Anticorupție.

Departamentul de Stat al SUA și-a exprimat, luni seara, îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi a cerut respingerea propunerilor care slăbesc statul de drept.

„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”, aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că „legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri