Sesiunea premierelor. Un deputat nu a avut voie să ajungă la locul de muncă, altul și-a dat demisia electronic

Data publicării:
ghita in parlament - 7265575-Mediafax Foto-Octav Ganea

Pentru prima dată, un parlamentar nu are voie să ajungă la locul de muncă, din cauza problemelor cu legea, deşi nu este arestat preventiv. Este vorba despre Sebastian Ghiţă. Procurorii au inclus în măsura controlului judiciar și interdicția de a-și exercita funcția, pentru că s-ar fi folosit de ea pentru a corupe alegătorii. Sebastian Ghiță le cere ajutorul colegilor de muncă, pe care îi roagă printr-o scrisoare să sesizeze Curtea Constituțională.

„Nu putem accepta că un procuror bine intenţionat sau rău intenţionat poate să dispună întreruperea temporară a mandatului unui parlamentar”, a spus Sebastian Ghiță.

Deputatul este urmărit penal pentru fapte de corupție, în dosarul lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Tot problemele cu legea au dus și la demisia deputatului UDMR Marko Attila, cu doar câteva minute înainte ca parlamentarii să supună la vot cererile procurorilor anticorupție pentru ridicarea imunității lui.

„Documentele electronice au legătură cu persoana printr-un singur lucru: dacă sunt semnate electronic. Altfel, eu pot să iau din diverse scrisori olografe ale dumneavoastră frânturi de text, iau şi semnătura dumneavoastră şi depun demisia întregului Parlament”, a spus Varujan Pambuccian, deputat al minorităţilor naţionale.

Demisia a ajuns într-o săptămână, așa că deputații au fost scutiți de un votul pentru reținerea și arestarea lui preventivă. Chiar dacă nu mai are imunitate, deputatul tot nu a fost reținut, pentru că procurorii nu știu de unde să-l ia. Are mandat de arestare în lipsă și este căutat internațional.

Senatul are propria premieră: cea mai lungă procedură pentru ridicarea imunităţii unui senator, două voturi pentru aceeaşi cerere de arestare preventivă şi trei sesizări la Curtea Constituţională. Protagonist - senatorul PSD Dan Şova. Social-democratul a fost salvat de două ori de colegii săi în decurs de trei luni şi jumătate.

În această sesiune, aleşii au analizat nouă cereri de arestare preventivă ori urmărire penală pe numele unor deputaţi şi senatori. Unii dintre parlamentari au fost vizaţi, însă, de mai multe astfel de solicitări.

Topul este condus de Elena Udrea, cu opt cereri din partea procurorilor anticorupţie. Cel mai recent caz este cel al premierului Victor Ponta, care a fost salvat de deputaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri