Sindicaliștii cer demiterea ministrului Muncii

Data actualizării: Data publicării:
olguta vasilescu - 170104_AUDIERI_CABINET_GRINDEANU_39_INQUAM_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Cartel Alfa solicită premierului demiterea ministrului Muncii şi a Ministrului pentru Dialog social, adică plecarea din Guvern a Liei Olguţa Vasilescu şi a lui Gabriel Petrea. Reprezentanţii sindicatelor reclamă lipsa de transparenţă în elaborarea Legii salarizării unitare pentru că la aproape trei luni de la inițiere, încă nu există un draft al proiectului. 

„Nu se poate realiza o dezbatere transparentă doar cu promisiuni şi pe bâjbâite, cu fragmente de anexe prezentate fugitiv şi disparat, apoi confiscate. O lege organică atât de importantă şi de aşteptată de marea majoritate a bugetarilor necesită o amplă dezbatere cu federaţiile din toate domeniile de activitate. Or, până la această dată, nu am primit un draft al proiectului legii si nici nu au fost parcurse toate domeniile bugetare, spre exemplu, domeniul administraţie publică centrală şi locală, radioul şi televiziunea publică fiind excluse de la consultări”, a arătat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, într-o scrisoarea deschisă către Sorin Grindeanu.

Sindicaliştii sunt deranjaţi şi de intenţia de prezentare în Parlament a acestui proiect ca inițiativă legislativă a unor aleşi PSD. Ei spun că prin acest demers se urmăreşte, de fapt, evitarea celor 10 zile de consulatre publică cerute de procedură pentru un proiect guvernamental.

„Se doreşte transformarea unei iniţiative guvernamentale, care implică responsabilitatea unui proces legislativ transparent - punerea spre consultare pe site timp de 10 zile, avizarea în Comisia de Dialog Social, avizarea în Consiliul Economic şi Social -, într-o iniţiativă parlamentară. Procedura parlamentară pentru adoptarea legii este corectă, însă construcţia legii trebuie realizată acolo unde se află expertiza. Proiectul Legii salarizării unitare este un proiect de lege de fond tehnică. Expertiza, ca şi accesul la bazele de date se află preponderent la guvern şi în special la nivelul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale si a Ministerului Finanţelor Publice. Aici sunt datele necesare pentru elaborarea unei legi corecte şi echitabile pentru întreg sistemul, şi nu la Parlament, unde se pot face cel mult corecţii punctuale”, a precizat liderul Cartel Alfa.

Astfel, sindicaliștii au cerut demiterea de uregnță a ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi a Ministrului Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, “pentru modul defectuos şi incompentenţa cu care au abordat elaborarea proiectului legii salarizării unitare şi consultarea cu partenerii sociali”. 

Premierul Sorin Grindeanu anunţa, luni, că Legea salarizării unitare va fi o iniţiativă a tuturor deputaţilor şi senatorilor care fac parte din coaliţia de guvernare şi că proiectul va ajunge în Parlament „probabil în această săptămână”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri