Social-democrații cu inițiative controversate, certați de Dragnea

Data publicării:
161227_PARLAMENT_DRAGNEA_03_INQ_Octav_Ganea

Social-democraţii au o majoritate clară în Parlament, dar încă de la începutul anului, liderii s-au tot distanţat public de unii dintre deputaţii şi senatorii PSD, care au avut iniţiative criticate de societatea civilă. Un exemplu ar fi amendamentele de graţiere a corupţilor propuse de social-democratul Șerban Nicolae. Iniţiatorii sunt sancţionaţi verbal, în faţa camerelor de filmat. Opoziţia spune însă că reproşurile sunt doar de ochii lumii, iar puterea nu face decât să testeze opinia publică.

Preşedintele să nu poată convoca referendum dacă vizează atribuţii ale Parlamentului. Asta propune social-democratul Eugen Nicolicea, promovat de partid la şefia Comisiei juridice a Camerei. Propunerea a fost însă respinsă de liderul formaţiunii.

Eu cred că şi Parlamentul are legitimitatea să convoace organizarea unui referendum. Asta este ce ar trebui supus dezbaterii, nu limitarea atribuţiilor preşedintelui”, a spus Liviu Dragnea.

Şi la Senat, şeful comisiei juridice a făcut propuneri respinse la partid. Liviu Dragnea i-a cerut chiar lui Șerban Nicolae să retragă amendamentele prin care corupţii ar fi urmat să beneficieze de graţiere.

„Am discutat cu președintele Dragnea. Mi-a comunicat. I-am spus că sunt oricând dispus să le retrag, pentru că nu e o ambiţie personală”, a fost reacția senatorului PSD.

Cătălin Rădulescu, social-democrat cu state vechi, a fost şi el criticat de preşedintele partidului după ce a s-a lăudat în faţa jurnaliştilor cu armele sale de foc.

„Am o părere mai mult decât proastă în legătură cu afirmaţiile lui. Mie mi se par, dincolo de faptul că sunt neavenite, mi se par foarte periculoase”, a spus Liviu Dragnea.

Renumita ordonanţă 13 ar fi fost emisă tot fără acord de la centru, spune liderul social-democraților.

Trebuie să vorbiţi cu Guvernul. Şi eu m-am uitat cu foarte multă curiozitate după ce m-am întors din America. N-am înţeles foarte mult, exact ce au vrut să facă”, a spus Liviu Dragnea.

Liberalii susţin însă că la mijloc este doar o strategie politică.

„În ultimele luni, PSD-ul a testat cât de departe poate să meargă pe teme de integritate, pe teme de relaxare a legislaţiei împotriva corupţiei”, a declarat deputatul PNL Ovidiu Raețchi.

Social-democraţii au câştigat alegerile parlamentare de la finalul anului trecut, şi deţin o majoritate parlamentară care le permite să adopte orice fel de proiecte, fără prea mari dificultăţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri