Sociologul Alin Teodorescu, despre „reforma Dragnea”: „Propunerile domnului Dragnea sunt manele politice”

Data publicării:
liviu dragnea -Mediafax Foto-Gabriel Petrescu

Sociologul Alin Teodorescu a analizat la Digi24 propunerile de reformare a PSD lansate de Liviu Dragnea. Acesta l-a catalogat pe viceprim-ministru ca fiind un „producător de proiecte fantasmagorice”. „S-a ocupat un an de zile de formarea regiunilor, ajunsese la ideea ca fiecare regiune să aibă două capitale. E o contradicție. Domnul Dragnea s-a aruncat cu trei propuneri se cam știe de unde”, a spus Alin Teodorescu la Digi24. 

Propunerile lui Dragnea au legătură cu poziționarea pentru congres, mai spune sociologul care a explicat că toate cele trei propuneri provin din materiale de dezbateri din anii 2005 – 2006, 2007.

„Dar nu s-a continuat pe direcția respectivă din foarte multe considerente. Cele trei propuneri ale domnului Dragnea sunt manele politice, ca să mă exprim politicos. Nu au o bază de consultare în interiorul partidului, sunt provenite din aceeași sursă din care au provenit și sloganurile de campanie de anul acesta. Nu vin din interiorul partidului. Într-adevăr este o mare problemă a administrațiilor publice locale faptul că domnul Dragnea acum dorește să ia din mâinile președintelui Consiliului Județean atributul de ordonator principal de credite, dar acum cinci ani era cel mai fervent partizan al ideii că președintele CJ trebuie ales uninominal. Și în interiorul partidului se spunea că alegerea uninominală creează enorme probleme în interior. Dragnea ignora observațiile. Dânsul și-a schimbat poziția. Nu mai e președinte CJ, acum e viceprim-ministru și vrea să ia din mâinile președintelui CJ atributul de a fi principal ordonator de credite. Într-adevăr, acolo este o problemă. Și această problemă nu are legătură cu președintele CJ, ci cu raportul dintre prefectură și CJ. Prefectul este reprezentatul Guvernului în teritoriu, dar practic nu are niciun fel de putere decât în situații de urgență. Practic ar trebui ca toate clădirile de stat și toate investițiile de stat și toate salariile plătite din bugetul statului să treacă prin prefectură, nu prin CJ. Asta da, asta este o problemă. Dar domnul Dragnea, ca de obicei, înțelege parțial ce i se spune sau ce citește. Aceste trei propuneri vor cădea în desuetudine în curând”, a explicat sociologul Alin Teodorescu la Digi24. 

Cât despre tandemul Dragnea - Ponta, acesta a spus că deocamdată va funcționa pentru că „ambii sunt în activitate guvernamentală”.

„La partid practic nu a mai rămas nimeni, la nivelul organizațiilor. A fost o înfrângere rușinoasă la nivel de București în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale și problema rămâne în continuare deschisă. Întâi trebuie rezolvate problemele din administrație și abia apoi te poți ocupa de problemele din partid”, a mai spus sociologul la Digi24. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri