„Soluția imorală". Partidele mici trec de la stânga la dreapta și asigură majoritatea pentru Guvern

Data publicării:
ppdd

Premierul Victor Ponta a recunoscut chiar în toiul negocierilor cu PPDD că între cele două partide este „dragoste cu sila”. Numai că fără partidul lui Dan Diaconescu social-democrații pierd puterea în teritoriu, majoritatea deținută în consilii și primării.

„Sigur că nu e vorba de iubire cu PPDD, dar dacă ne-au lăsat cei de la PNL fără, mai încercăm să facem majoritate ca să punem în aplicare programul cu care am candidat în 2012. Altfel, nu căutam nicio alianță cu PPDD, dacă nu exista această înțelegere Blaga-Iohannis care schimbă sensul votului din 2012”, a spus Victor Ponta.

Declarația nu le-a picat prea bine celor de la PPDD.

„Încearcă să ne folosească. Eu, personal, așa mă simt. Și simt cum colegii mei din teritoriu sunt folosiți, o parte din ei, cei care nu au personalitate. Dar cei care au personalitate, vă spun eu că nu o să se lase folosiți. Nu ne vom lăsa prostiți! Așa cum nu ne-am lăsat în ultimii doi ani de zile, nu ne vom lăsa nici în momentul acesta!”, a spus deputatul PPDD Liliana Mincă.

În 2004, și Alianța DA a făcut un compromis, cooptând la guvernare Partidul Umanist Român, condus de Dan Voiculescu. În ianurie 2005, Traian Băsescu se delimita deja de formațiunea care ajutase fostul său partid să obţină puterea. Aşa a apărut celebra sintagmă „soluţia imorală”, despre care Dan Voiculescu a vorbit într-un interviu la TVR.

„Omenește vorbind, Traian Băsescu a făcut o măgărie. La nici o săptămână după acord a apărut în ziarul Adevărul o afirmatie a lui Băsescu: PUR este soluţia imorală”, a spus acesta într-un interviu din aprilie 2013.

Istoria conservatorilor este una extrem de zbuciumată, când vine vorba de alianțe de conjunctură. PUR a candidat alături de PSD în 2004, dar, când Alianța D.A. a câștigat, a schimbat tabăra. Apoi a fost din nou alături de PSD ani la rând. Odată cu venirea lui Victor Ponta la șefia PSD, relațiile s-au răcit. Foștii umaniști, deveniți „conservatori” între timp, au făcut alianță cu liberalii. Când Crin Antonescu nu le-a mai fost pe plac, au revenit imediat la primul lor prieten - PSD.

UNPR a schimbat și el barca atunci când au venit alte partide la putere și a trecut de la stânga la dreapta și înapoi fără nicio ezitare. Plecați din PSD, liderii Uniunii au guvernat cu PDL, iar acum sunt din nou la conducere alături de PSD.

Partidele mici nu sunt deranjate de slalomul pe care-l fac printre doctrine, atâta vreme cât primesc ceva în schimb.

„Suntem, într-adevăr, un partid mic, dar nu atât de mic încât să fim aruncați la coșul de gunoi. Deci nu ne-am simțit vreodată că nu am fi băgați în seamă, chiar dacă și numărul parlamentarilor pe care îi are PC ul este mult mai mic, față de ceilalți parteneri din alianță”, spune deputatul PC Camelia Negruț.

„Nu am avut niciodată senzația de a fi ignorați sau de a fi neconsultați pentru multe din deciziile importante pe care le-au luat partenerii noștri mai mari, să spunem, dintr-un guvern sau altul”, spune deputatul UNPR Valeriu Steriu.

În schimbul susținerii, partidele de genul acesta primesc locuri în Parlament, funcții de ministru ori secretar de stat și șefia unor agenții și instituții care apartin statului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri