Sondaj IRES | Partidele politice, asociate cu hoţia

Data publicării:
parlament plen crop inquam photos

Studiu IRES | Românii nu au încredere în partidele politice

Partidele din România nu sunt văzute foarte bine de români. Un studiu IRES arată că cei mai mulţi dintre români au o părere proastă sau foarte proastă despre partidele politice. Concret, 55 la sută dintre respondenţi afirmă că au foartă puţine încredere în partidele politice din România. Doar 0,3 la sută dintre ei au declarat că au foarte multă încredere în partide.

Studiu IRES | Partidele politice, asociate cu hoţia

Întrebaţi ce cuvânt asociază cel mai bine cu partidele politice, majoritatea românilor nu au ştiut să răspundă. Cu toate acestea, 12 la sută dintre respondenţi susţin că atunci când se gândesc la partidele politice se gândesc la cuvintele hoţi, furt sau escrocherie, în vreme ce 10 la sută dintre ei se gândesc la corupţie şi mită. Românii mai asociază partidele şi cu: egoism, interese proprii, dezgust, dezastru, dezamăgire, deplorabil, ruşine, falsitate sau nesimţire.

Studiu IRES | Partidele ar trebui să creeze locuri de muncă

Ce ar trebui să facă partidele pentru a câştiga alegerile parlamentare anul acesta? Cei mai mulţi români spun că locuri de muncă. 18 la sută dintre intervievaţi spun că doresc investiţii în infrastructură. Consolidarea justiţiei, creşterea salarilor bugetarilor şi reducerea cheltuielilor bugetare se află şi ele printre priorităţile pe care partidele ar trebui să le aibă în vedere.

Studiu IRES | PSD, cel mai bun partid

Potrivit studiului, social-democraţii se bucură de cea mai mare susţinere din partea românilor, 30 la sută dintre respondenţi afirmând că PSD este partidul cel mai bun, în timp ce 27 la sută dintre aceştia cred că niciun partid politic din România nu este bun. Destul de departe de PSD se află PNL care este considerat cel mai bun partid de doar 17 la sută dintre românii chestionaţi.

Studiu IRES | PSD, reprezintă „interesele străzii”

Întrebaţi ce partid reprezintă cel mai bine interesele străzii, cei mai cei mai mulţi dintre români spun PSD, în vreme ce 22 la sută dintre respondenţi consideră că niciun partid nu reprezinţă interesele românilor.

Studiu IRES | PSD, orientat spre Rusia

În ceea ce priveşte orientarea partidelor spre Rusia, 42 la sută dintre cei intervievaţi au spus că nu ştiu care dintre partide are această orientare. Totuşi 32 la sută dintre respondeţi consideră că PSD ar fi cel mai apropiat de Moscova, în vreme ce doar 5 la sută dintre ei au arătat spre PNL.

Studiul a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în 2 februarie 2016, pe un eșantion total de 1.199 de subiecți cu vârsta de peste 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de ±2,9%. 

În studioul Digi24, alături de Liana Alexandru, pentru a discuta despre acest subiect, a venit Dan Jurcan, director de cercetare, sociolog IRES. Urmăriți discuția în materialul video. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri