Sorin Grindeanu: Dacă iei o decizie și apar proteste, înseamnă că decizia ta nu a fost cea corectă

Data actualizării: Data publicării:
170118_SED_GUVERN_GRINDEANU_IORDACHE_07_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Sorin Grindeanu a făcut declarații, la Bruxelles, după întâlnirea cu mai mulți oficiali europeni. Spre sfârşitul conferinţei de presă, întrebat ce le răspunde protestatarilor din Piaţa Victoriei care îi cer demisia, premierul a declarat că respectă opiniile acestora şi le apreciază imaginaţia. Apoi, Sorin Grindeanu a afirmat că atunci când o decizie "discutabilă"  provoacă protest, înseamnă că ea a fost greşită.

Sorin Grindeanu, premierul României:

„Eu am urmărit în această perioadă toate toate protestele. Şi vă spun lucrul ăsta cât se poate de sincer. Şi când au fost zeci de mii de oameni în faţa clădirii Guvernului, şi acuma, când nivelul protestelor s-a mai redus. Respect opinia protestatarilor, apreciez faptul că au fost proteste desfăşurate în ordine, ba chiar apreciez faptul că... Şi apreciez foarte mult creativitate de care mulţi dintre concetăţenii noştri au dat dovadă în această perioadă. Ştiţi că mesajele pe care le-au transmis le-am înţeles. Tocmai de aceea, vreau să vă spun faptul că noi şi Guvernul pe care l-am... îl conduc am luat decizia de a abroga Ordonanţa 14 (OUG 13 - n.r.), la câteva zile, e dată de următorul lucru... Chiar dacă, chiar dacă, la un anumit moment, iei o decizie care poate fi discutabilă, în momentul în care în societate manifestări, proteste - chestiuni pe care noi le-am avut în ţară - înseamnă că decizia ta nu a fost cea corectă. Iar acea decizie trebuie să o retragi. Şi lucrul ăsta l-am făcut. Tot ceea ce ţine de discuţii pe acest domeniu, în continuare se vor desfăşura în Parlament, implicând şi alţi actori decât partea politică. Este ceea ce îmi doresc."

Pe 29 ianuarie, la un post de televiziune, premierul spunea că protestatarii sunt „fanatici”, în sensul că sunt convinşi că doar ceea ce gândesc ei este corect: „Nu mi se pare că argumentele însoţite de agresivitate verbală sunt cele care trebuie să primeze", declara Sorin Grindeanu. Premierul a mai spus atunci că există semnale că protestele au fost politizate. Am urmărit tot ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce s-a strigat, şi sunt semnale, sunt anumite lucruri clare politic în aceste întâlniri, cum sunt oameni care sunt veniţi în piaţă fără de culoare politică, dar în urmă cu şase săptămâni noi am avut alegeri. Cele mai bune sondaje, păreri, modul în care te exprimi într-o ţară democratică se fac prin alegeri, iar noi am câştigat aceste alegeri", a spus el.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, la Bruxelles, referitor la promulgarea bugetului pentru 2017, că în acest fel „intrăm în normalitate”, deşi promulgarea a venit târziu, afirmând că „e ambiţios să atragi fonduri europene mai mult decât zero, cât s-a atras anul trecut”. Premierul şi-a propus ca în acest an să atragă peste 5 miliarde de euro din banii de la Uniunea Europenă. În sfârşit avem buget promulgat, care înseamnă, prin ceea ce ne-am propus, o creştere economică de 5,2%. E un lucru bun, deşi târziu - aproape de finalul lunii februarie. Este un lucru bun că intrăm în normalitate”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, citat de News.ro. Şeful Executivului şi-a propus ca, în acest an, România să atragă peste 5 miliarde de euro din fonduri europene, arătând că „e ambiţios să atragi mai mult decât zero cât s-a atras anul trecut”.

„Noi, prin bugetul deja promulgat de către domnul preşedinte, ne-am propus un deficit de sub 3%. E un buget ambiţios. Poate dacă privim dintr-un anumit aspect, ambiţia, dacă ne uităm anul trecut, e dată şi de fonduri europene. E ambiţios să atragi mai mult decât zero cât s-a atras anul trecut. E un lucru pe care ni-l dorim să-l facem în perioada următoare. Pe fonduri europene vrem să atragem anul acesta 5,2 miliarde”, a afirmat Grindeanu la finalul vizitei de la Bruxelles unde s-a întâlnit cu oficiali europeni.

Întrebat dacă i s-a cerut vreo garanție referitoare la sistemul judiciar și la modificările care urmează să se facă în acest domeniu în țară, premierul Grindeanu a replicat: „Adică, dacă am vreun <<To Do List?>> Nu!

Totodată, premierul Grindeanu a reiterat faptul că își dorește să nu mai existe Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România. „Ne dorim clarificarea anumitor termeni, astfel încât să putem să atingem și să realizăm toate recomandările date de către Comisia Europeană și viteza - cum spunea domnul prim-vicepreședinte Timmermans - să fie cea potrivită, astfel încât să înlăturăm MCV-ul. Dar pentru asta, în perioada imediat următoare, echipele de specialiști - și acesta a fost și agreement-ul dintre noi aseară - vor transmite aceste lucruri către Comisia Europeană, pentru a ne fi cât se poate de clar parcursul pe care trebuie să-l avem", a spus Grindeanu, citat de Agerpres, într-o conferință de presă la Bruxelles.

Șefului Executivului din România a mai afirmat că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a transmis vineri că își dorește ca MCV-ul pentru România să fie înlăturat înainte de finalul mandatului său la conducerea CE. „Dacă privim (...) recomandările de acum 10 ani și recomandările să spunem din ultimul raport, nu sunt chiar aceleași, au evoluat în timp. Și România a evoluat și a făcut pași extrem de importanți din acest punct de vedere. (...) Lucrurile acestea le-am spus și în Parlament la moțiunea de cenzură, astfel încât tot ceea ce înseamnă reglementări pe MCV, tot ceea ce înseamnă legi legate de sistemul juridic din România, de schimbarea Codului penal sau a Codului de procedură penală, sigur, date de decizii ale Curții Constituționale, lucrurile acestea se vor întâmpla în Parlament”, a mai spus Grindeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri