Strategia de Apărare, votată în Plen. Premierul interimar Gabriel Oprea: "Am fost printre primii care au salutat decizia lui K. Iohannis privind acordul politic de apărare"

Data publicării:
plen parlament-Mediafax 1

 

FOTO Mediafax

ACTUALIZARE 14.15. Strategia de Apărare a fost adoptată. Au fost 282 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere.

ACTUALIZARE 14.00. „Guvernul pe care îl reprezint în calitate de premier-interimar susţine adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare pentru 2015 – 2019.

Am toată convingerea că astăzi vom adopta această strategie, gândindu-ne la actualul context de securitate, riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile la adresa apărării.

Ca preşedinte al UNPR, sunt un susţinător şi ca militar a ce înseamnă securitatea naţională.

Am fost printre primii care au salutat decizia lui Klaus Iohannis privind acordul politic naţional de apărare prin acordarea a 2% pentru armată.

Voi vota cu toată convingerea pentru adoptarea Strategiei de Apărare.

România îşi respectă angajamentele în domeniul securităţii şi este respectată de partenerii noştri strategici. România este o ţară sigură, care generază securitate în regiune”, a declarat Gabriel Oprea.

ACTUALIZARE 13.30. Premierul interimar Gabriel Oprea a ajuns în Parlament, unde va prezenta punctul de vedere al guvernului, privind Strategia de Apărare.

Dezbaterea şi votul vor începe în foarte scurt timp. Pentru dezbatere nu este necesar cvorumul, dar pentru vot - da.


În urmă cu puţin timp, Comisiile de politică externă nu au reuşit să dea un aviz la strategia naţională de apărare din cauza lipsei cvorumului.

Preşedintele comisiei senatoriale Petru Filip precizase că va informa conducerile Camerelor, fără să ceară amânarea votului în plen.

Pe de altă parte, senatorul PSD Gabriel Mutu a propus ca membrii comisiilor să ceară Birourilor Permanente amânarea votului în plen pe motiv că cele două Comisii de politica externă nu au putut să dea un aviz strategiei, însă Petru Filip a aratat că, regulamentar, plenul poate da un vot şi fără avizul comisiilor de specialitate.

Deputatul PNL Vlad Nistor a arătat că i se pare hilar că din cauza lipsei cvorumului se pune în pericol un document important pentru ţară şi că cine este împotriva acestui document, să voteze în plen "împotrivă".

Reamintim că şeful statului a criticat Parlamentul în şedinţa comună a celor două Camere în care a prezentat Strategia Naţională de apărare. „A avea o funcţie nu este un privilegiu personal”, le-a spus Klaus Iohannis aleşilor, pe care i-a taxat din nou pentru că nu dau curs tuturor cererilor venite de la procurori.

Strategia Naţională de Apărare, document prezentat luni de şeful statului, trebuia să fie dezbătută şi votată astăzi. Este pentru prima dată când un astfel de document este supus votului Parlamentului. Voalat şi fără a rosti vreun nume, preşedintele a făcut trimitere la cererile procurorilor care au fost blocate de Parlament. Una dintre el îl viza chiar pe premierul Victor Ponta, pentru care DNA a cerut aviz de urmărire penală pentru conflict de interese.  

Eu cred că un document de astfel de importanţă nu poate să treacă cu viteza sunetului. Ar fi o dovadă de neseriozitate”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Liberalii au fost şi ei supăraţi. Însă ei critică faptul că strategia nu a fost adoptată imediat după ce a fost prezentată de preşedinte.

Ne-am trezit cu PSD care a refuzat să accepte propunerea ca după prezentarea strategiei de către preşedinte să urmeze dezbaterea şi adoptarea strategiei”, a declarat Ludovic Orban.

Strategia Naţională de Apărare a fost convenită de preşedinte şi reprezentanţii partidelor parlamentare şi a fost deja adoptată de CSAT. La capitolul vulnerabilităţi, documentul menţionează Rusia şi instabilitatea din zona Mării Negre. Evenimentele din Ucraina sunt considerate un factor de instabilitate pentru România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri