Înalt oficial american: SUA urmăresc atent cazul OUG pe Codurile penale

Data actualizării: Data publicării:
romania sua steaguri facebook

Statele Unite sancţionează planurile guvernului de la Bucureşti privind emiterea unei ordonanţe de urgenţă pe codurile penale. Matthew Boyse, noul asistent adjunct al secretarului de stat american, a declarat că SUA urmăresc „discuțiile despre amnistie cu mare atenție. Când a ales să intre în UE și NATO, România a adoptat principiile lor. Discutăm în mod regulat cu guvernul”.

Oficialul de la Washington a adăugat că Statele Unite se așteaptă ca „România să continue pe calea corectă”.

Matthew Boyse avertizează şi în legătură cu propaganda venită dinspre est. Rusia „nu acceptă alegerea făcută de țările din regiune și vrea să le influențeze, consideră oficialul. Aceasta nu e o simplă campanie, e o strategie pe termen lung, mai apreciază trimisul administraţiei americane.

Rusia nu şi-a abandonat interesele în Europa Centrală şi de Est

„Rusia nu şi-a abandonat interesele şi continuă să îşi menţină o influenţă semnificativă în Europa Centrală şi de Est, unde se află şi România, ţară care a optat să adere la organizaţii precum Uniunea Europeană şi NATO, a subliniat marţi Matthew Boyse, noul asistent adjunct pentru afaceri europene al secretarului de stat american.

Diplomatul american, aflat într-un turneu în mai multe state central şi est-europene din UE, a făcut aceste comentarii într-o întâlnire cu un grup de jurnalişti români.

„Aţi votat pentru a face parte din Occident şi ei (ruşii) nu acceptă această decizie a dumneavoastră. Vor să aibă în continuare influenţă în ţara dumneavoastră într-o manieră care distorsionează această alegere de a face parte din Occident. Ruşii fac acest lucru în multe feluri, atât economic, cât şi politic, prin ceea ce ei numesc măsuri active, care vizează ţările central-europene, dar şi SUA şi statele vest-europene”, a spus diplomatul american.

Potrivit acestuia, prin această strategie Moscova încearcă să recâştige influenţă şi să creeze divizări în societăţile democratice occidentale, astfel încât „să se reducă atractivitatea modelului occidental pentru propria societate (rusă), dar şi pentru alte ţări care privesc către Occident ca model de organizare a societăţii”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri