Oficial. Reducerea contribuției la Pilonul II, pe agenda ședinței Guvernului

Data actualizării: Data publicării:
170630_TUDOSE_GUVERN_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Măsura privind reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii figurează și ea pe agenda ședinței de miercuri a Cabinetului Mihai Tudose, potrivit unor surse guvernamentale.

170630_TUDOSE_GUVERN_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

ACTUALIZARE: Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a confirmat, la începutul ședinței de Guvern că proiectul privind reducerea contribuției la Pilonul II de pensii este pe ordinea de zi, în forma în care a fost prezentat inițial.

Vasilescu a mai declarat că pe ordinea de zi se află și majorarea punctului de pensie și a indemnizației minime pentru creșterea copilului.

-------

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a anunțat, în cadrul ședinței de Guvern din 26 octombrie, că, pe lângă o serie de alte măsuri cu caracter fiscal, se are în vedere și reducerea contribuției la Pilonul II de pensii.

„Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%. Dar, atenție, fără fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%”, a detaliat ministrul Muncii.

Ulterior, Lia Olguța Vasilescu a declarat că nu se va „renunța” la Pilonul II de pensii, pentru că acesta este al statului, chiar dacă are managament privat. Ministrul PSD a arătat, însă, că nu va mai crește anual contribuția virată la Pilonul II, deoarece nu mai este cazul.

Potrivit Legii nr. 411/2004, în termen de nou ani de la începerea activității fondurilor de pensii administrate privat contribuția la Pilonul II trebuia să ajungă la 6%.

Președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Iulius Postolache, arăta, recent, că orice modificare a arhitecturii sistemului de pensii pe Pilonul II va fi în detrimentul milioanelor de participanți care vor beneficia de pensie din acest sistem.

Fondurile participante la Pilonul II aveau în septembrie active nete de 38,16 miliarde de lei, 7 milioane de participanți și 7 miliarde de lei câștig net pentru participanți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri