T. Băsescu, despre ceremonia de la Deveselu: Americanii sunt pragmatici. De ce să îşi complice existenţa cu un fost preşedinte

Data publicării:
DEVESELU 2-1

 

”Nu cred că aveam ce căuta acolo, la o ceremonie care nici măcar nu a fost ceremonia de operaţionalizare a scutului. Scutul a fost operaţionalizat de sistemul antirachetă anul trecut. Acum s-a petrecut transferul de la control americano-român la control NATO. Sistemul tot a intrat sub comandă NATO. (...) Americanii sunt pragmatici. De ce să îşi complice existenţa cu un fost preşedinte când aveau un preşedinte în funcţie, care s-ar fi putut supăra, un premier în funcţie care ar putea fi mai mult sau mai puţin deranjat”, a spus Băsescu, la un post de televiziune, citat de News.ro.

Fostul preşedinte a mai spus că negocierile dintre România şi SUA referitor la scutul antirachetă de la Deveselu au durat mai bine de doi ani.

”În 2013 s-a început investiţia, dar în 2010, împreună cu vicepreşedintele Biden care a venit ca trimis al preşedintelui Obama, am stabilit amplasarea scutului în România. Pe urmă s-a definitivat locaţia, pentru că au fost trei locaţii. (...) Pe urmă am dat drumul la lucru în CSAT, tot procesul până s-a ajuns să dăm prima lopată în 2013. Au fost cel puţin doi ani şi jumătate de negocieri cu privire la acordul bilateral dintre România şi SUA legat de amplasare, implicaţie şi care sunt obligaţiile părţilor”, a mai spus Băsescu.

Fostul premier Victor Ponta a declarat, joi, că Guvernul Cioloş nu are niciun merit legat de scutul antirachetă de la Deveselu şi că era normal să îi invite pe fostul preşedinte Traian Băsescu, pe el sau pe fostul vicepremier Gabriel Oprea sau măcar pe fostul ministru al Apărării Mircea Duşa, fostul ministru de Externe Titus Corlăţean şi fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu.

Ambasadorul SUA în Bucureşti, Hans Klemm, a spus că invitaţiile la ceremonia de la Deveselu au fost făcute de Marina Statelor Unite, care a fost gazda ceremoniei, dar numărul invitaţilor a fost limitat, declaraţie făcută în contextul în care fostul premier Victor Ponta i-a reproşat premierului Dacian Cioloş că nu a fost invitat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri