T. Băsescu: Mandatul meu se încheie în 21 decembrie, ora 24.00. În 22, la Cotroceni trebuie să fie un preşedinte ales, ori preşedintele Senatului, ori cel al Camerei

Data publicării:
traian basescu otopeni 2 presidency.ro

„Indiferent ce se întâmplă în competiţia prezidenţială, mandatul meu se termină pe 21 decembrie, la ora 24.00. Pe 22 decembrie, altcineva trebuie să fie la Palatul Cotroceni, ori preşedintele nou ales, ori preşedintele Senatului sau preşedintele Camerei Deputaţilor.

Nu există articol constituţional care să permită preşedintelui în exerciţiu să îşi prelungească mandatul nici măcar cu o zi, doar în situaţie de război, dar nu acest aspect îl analizăm.

Deşi suntem cu doi candidaţi aflaţi în fruntea sondajelor, care nici unul nu e bun pentru preşedinţie, eu nu pot să mai rămân nicio zi după ce mi se termină mandatul.

Mi-aş dori ca acest subiect să nu mai fie subiect de dezbatere, nu are fond şi nu îmi doresc.

Îmi doresc să îmi exercit mandatul până în ultima zi, dar în niciun caz să îl prelungesc.

Îmi pare rău pentru români că au de ales între o marionetă a PSD şi un alt candidat care, din păcate, din dorinţa de a parveni în funcţie cu orice preţ nu a ţinut cont că asupra lui plana riscul incompatibilităţii, care se poate manifesta inclusiv după începerea mandatului. O decizie a instanţei de incompatibilitate după validarea mandatului suspendă exercitarea funcţiei de către preşedinte.

Plecaţi de la premisa că nu pot constituţional să rămân nici măcar o oră după data de 21 decembrie, ora 24.00. În niciun caz nu voi abandona principiul de a respecta Constituţia şi de a mă apăra cu Constituţia.

Îi liniştesc pe toţi, nu rămân niciun minut în plus”, a declarat Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri