Tainele sediilor de partide

Data publicării:
sec2

Culmea ironiei, social-democraţii stau în casa unui liberal. Povestea clădirii din Kiseleff nr. 10 începe în urmă cu 102 ani. Cunoscut avocat în epocă, membru PNL şi fost ministru al justiţiei, Toma Stelian, decide să-şi construiacă o casă impunătoare, de care să se vorbească în tot Bucureştiul.

„S-a făcut şi o ceremonie, adică Toma Stelian a dorit să îi dea un caracter solem şi festiv în acelaşi timp”, spune Dan Ionescu, arhitect.

Şi cum la modă era arhitectura franţuzească, inclusiv decoraţiunile au fost comandate de la Paris. În interior, Toma Stelian a organizat un adevărat muzeu expunând propria colecţie de artă: peste 600 de picturi şi sclupturi.

Iniţial intrarea era pe lateral. Era zona în care veneau trăsurile și îi aduceau pe nobilii care îl vizitau pe proprietarul clădirii. Această intrare s-a prăbușit la cutremurul din 1977, iar când clădirea a fost refăcută s-a amenajat o altă intrare pe o altă latură.

Odată cu venirea la putere a comuniştilor, clădirea este naţionalizată şi devine sediul Uniunii Scriitorilor.

„Atât Sadoveanu cât şi Zaharia Stancu s-au preocupat de a avea sedii reprezentative. Putem să spunem că în acest mod scriitorii, într-un mod foarte discret, au reuşit să realizeze o rezistenţă tăcută, nevizibilă, salvând de la devastare sau distrugere niște imobile de patrimoniu”, povestește Dan Ionescu.

Ulterior, clădirea a adăpostit ambasada Irakului, pentru ca în 1996 să devină sediul fostului PDSR, actualmente PSD.

O istorie aparte are şi vila din Modrogan numărul 1, actualul sediu al PNL. Construcţia a început în 1908, în parcul ce aparţinea familiei boiereşti Filipescu. La scurt timp după terminarea clădirii, Alexandru Filipescu moare şi moştenirea îi revine vărului său Constantin Basarab Brâncoveanu. Stilul de viaţă rispitor, baluri şi recepţii organizate pentru lumea bună a Bucureştiului, l-au ruinat pe prinţ.

„O vinde pentru că îi plăceau foarte mult cursele de cai la Hipodrom, unde este Casa Presei şi, înglodat în datorii, este nevoit să o vândă. Cam în 1932, 34 se perfectează tranzacţia cu primaria Bucureşti”, spune Dan Ionescu.

La sfârşitul anilor 30, în clădire se mută amanta regelui Carol al II-lea, Elena Lupescu.

Legenda spune că vila în care a locuit Elena Lupescu este legată printr-un tunel de o altă clădire aflată pe partea cealalată a drumului, clădire care aparține acum lui Gigi Becali. Se spune că regele venea prin acest tunel să își viziteze amanta.

În 1943 armata germană negociză cu primăria ca vila să devină sediu pentru radioul de propagandă german. Până la urmă s-a renunțat la idee. Construcția a mai fost folosită drept reședință și de premierul Petru Groza după ce acesta a preluat șefia Guvernului în 1945. După 1990 domeniul din Modrogan nr 1 a devenit sediul PD, PDL și în cele din urmă PNL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri