Tăriceanu, afirmație parțial falsă despre condamnările la CEDO

Data publicării:
tariceanu zambeste adolescentin - digi24

Președintele Senatului face afirmații greșite în legătură cu condamnările României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

160920_ICCJ_tariceanu_004_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

„Când stăm şi ne uităm la numărul de procese pierdute de România la CEDO - ştiţi că România este pe locul trei în clasamentul absolut, după Rusia şi Turcia, dar, raportat la mia de locuitori, e pe primul loc”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la un post de televiziune.

Însă, această afirmația nu este adevărată, potrivit site-ului de verificare a informațiilor lansate public de politicieni.

Factual.ro arată că a consultat datele dintr-o statistică dată publicității de către CEDO, care include numărul total de procese şi numărul de cazuri în care a fost înregistrată cel puţin o încălcare a drepturilor omului.

cedo

Astfel, în ceea ce privește numărul total de procese deschise la CEDO împotriva României, țara noastră se află pe locul 4, același lucru fiind constatat și în ceea ce privește numărul dosarelor în care a fost înregistrată cel puțin o încălcare a drepturilor omului.

cedo mai de locuitori

În ceea ce privește numărul de procese pierdute de România raportat la mia de locuitori, țara noastră ocupă locul 9 cu un procentaj de 0,0596 cazuri în care s-a constatat cel puțin o încălcare a drepturilor omului la mia de locuitori, nu locul 1 așa cum enunță președintele Senatului.

În concluzie, declarația lui Călin Popescu-Tăriceanu este parțial falsă. Deși prima parte a declarației se apropie de statistica oficială CEDO, cea de a doua parte a declarației în care vorbește de numărul proceselor pierdute la CEDO raportate la mia de locuitori este falsă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri