Tăriceanu: MCV va fi ridicat, cel mai probabil, în 2018

Data actualizării: Data publicării:
Calin Popescu Tariceanu, la Jurnalul de seara (2)

Președintele Senatului a avut o întrevedere cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene în care a fost abordat și Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV). Călin Popescu Tăriceanu a spus că i-a atras atenția lui Frans Timmermans că au fost câteva greșeli în raportul pentru anul trecut și de asemenea, a precizat că președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care s-a angajat să „facă toată eforturile” ca pe perioada mandatului său MCV-ul să fie încheiat. În consecință, al doilea om în stat crede că în anul 2018 va fi ridicat mecanismul pentru România.

Calin Popescu Tariceanu, la Jurnalul de seara (2)

„Am exprimat dorința de a vedea MCV încheiat în așa fel încât România să nu mai trăiască sentimentul acesta pe care mulți români îl împărtășesc. Am discutat extrem de puțin despre MCV. Avem raportul din ianuarie în care sunt scrise o serie de obiective. Pot să vă spun că i-am atras atenția domnului Timmermans despre serie de greșeli care sunt trecute în raportul de monitorizare instituit în MCV. I-am spus și de solicitarea ca Parlamentul să își motiveze deciziile. Nu poți să ceri de la membrii Senatului sau Camerei să își motiveze votul. Ar fi neconstituțional. Doar instanțele își motivează deciziile. Probabil funcționarii au făcut aceste greșeli”, a declarat șeful Senatului. 

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a discutat despre MCV și cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. 

Acest lucru l-am discutat și cu Juncker care s-a angajat să facă toate eforturile ca pe perioada mandatului său să fie MCV încheiat. Cel mai probabil așteptăm la sfârșitul acestui an și cel mai probabil 2018 va fi anul în care va fi ridicat mecanismul”, a dat asigurări al doilea om în stat. 

Președintele Senatului a avut o întrevedere, joi, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, care se află într-o vizită oficială în România

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost introdus odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, acum zece ani, şi urmăreşte progresele făcute în alinierea la cerinţele şi valorile UE. Chiar dacă era gândit ca un mecanism de control temporar, MCV-ul a fost prelungit atât în cazul României, cât şi al Bulgariei.

AICI puteți citi concluziile Comisiei Europene din raportul MCV pentru anul 2016. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri