Tăriceanu: Cioloș ar trebui să apere interesele României, nu pe ale mai marilor de la Bruxelles

Data publicării:
tariceanu fb

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că Dacian Cioloș ar trebui "să apere interesele României, nu ale mai marilor de la Bruxelles". El a susţinut că fostul premier ar fi reprezentantul unui curent în politica românească potrivit căruia țara noastră ar trebui "să fie mulțumită cu poziția de stat colonie în UE".

tariceanu fb

"Am constatat cu surprindere criticile aduse în aceste zile de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș și cred că merită să primească o replică. Nu este o replică personală, pentru că nu vreau să îi atribui domnului Cioloș o mai mare importanță decât are în realitate. Dacian Cioloș este reprezentantul unui curent în politica românească care spune că România ar trebui să fie mulțumită cu poziția de stat colonie în Uniunea Europeana. Sunt oameni politici care merg în capitalele europene cu aceeași gândire de acum 250 de ani, când domnitorii fanarioți mergeau la Înalta Poarta: 'capul plecat, sabia nu îl taie'. Sunt oameni politici care prezintă românilor ca pe o mare victorie faptul ca sintagma 'Europa cu mai multe viteze' a fost înlocuită cu 'ritmuri și intensități diferite'. Adică 'aceeași Marie cu altă pălărie', cum ar spune românul ironic", a scris Tăriceanu într-un mesaj postat, sâmbătă seară, pe Facebook.

El susține că deciziile în UE sunt luate în urma "unor negocieri dure", în care fiecare stat trebuie să acționeze "energic" pentru a își proteja interesele.

Potrivit acestuia, România trebuie să își susțină "interesele" la Bruxelles.

"Această Uniune Europeana pe care cred că fiecare român și-o dorește, poate fi realizată doar dacă ne susținem interesele la Bruxelles și nu acceptăm statutul de valet. Oameni politici ca Dacian Cioloș vor să vândă o iluzie puținilor români care îi mai cred. Iluzia că dacă stăm cuminți și nu deranjăm, vom primi ce ni se cuvine. Iluzia că dacă ne ținem gura când drepturile și libertățile cetățenilor sunt încălcate, vom fi considerați 'de partea binelui'. Iluzia că dacă aplaudăm toate deciziile luate de liderii de astăzi de la Bruxelles, vom primi un loc mai în față. Dacă exista o lecție din istoria României, este tocmai aceasta: când am fost valeții altora, am fost mai slabi și am trăit mai rău; când am îndrăznit să ridicăm ochii din pământ, am fost mai puternici și am făcut o Românie mai puternică. Sper că Dacian Cioloș, alături de alți oameni politici asemenea lui, sa găsească acest curaj. Indiferent dacă îl găsesc sau nu, eu împreună cu ALDE și partenerii de la guvernare vom continua să acționăm pentru ca România să fie mai puternică în UE", a menționat Tăriceanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri