Tăriceanu, pus să atace dosarul Belina la CCR. Toader nu a mai venit cu sesizarea

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu cu dragnea in spate - digi24

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, luni, că șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, va depune la Curtea Constituțională sesizarea privind dosarul Belina deschis de procurorii DNA. La circa o oră distanță, Tăriceanu a negat că s-ar fi luat vreo decizie în cursul întâlnirii pe care a avut-o cu liderul social-democrat. Până astăzi, planul coaliției la putere era ca sesizarea să fie concepută de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și asumată de Guvernul Tudose. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, gestul va fi asumat de liderul ALDE. În dosarul Belina este urmărit penal vicepremierul Sevil Shhaideh, iar în cazul ministrului Rovana Plumb procurorii au cerut încuviințarea Camerei Deputaților pentru a începe urmărirea penală.

ACTUALIZARE 16.00. După ce președintele Senatului a negat că ar fi convenit cu Liviu Dragnea ca el să depună sesizarea la CCR, șeful PSD a avut o reacție iritată, când a fost rugat de jurnaliști să lămurească situația. „Eu am discutat subiectul ăsta cu domnul Tăriceanu, am discutat și astăzi. Mai rămâne doar să ies cu el de mână la declarații”, a spus Dragnea.

------

ACTUALIZARE 13.55. Călin Popescu Tăriceanu l-a contrazis, ulterior, pe Liviu Dragnea, arătând că nu s-ar fi luat o decizie în privința sesizării Curții Constituționale, așa cum anunțase, cu circa o oră în urmă, șeful PSD.

Nu am luat o astfel de hotărâre, dar pot să vă spun că am cerut serviciilor din cadrul Senatului, celor care sunt specialişti în drept constituţional, să facă o analiză, ceea ce ştiu că s-a făcut şi la nivelul Guvernului, pentru a constata dacă există o bază solidă pentru sesizarea Curţii Constituţionale în privinţa unui potenţial conflict între Guvern şi DNA”, a declarat Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai spus că, după ce vor veni concluziile analizei făcute de specialiştii în drept constituţional ai Senatului, situaţia va fi discutată în Coaliţie şi abia apoi va fi luată o decizie.

------

După o întâlnire cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, Dragnea a anunțat că acesta va depune sesizarea la CCR pentru a reclama un posibil conflict juridic între Guvern şi DNA, iscat ca urmare a declanşării anchetei privind emiterea hotărârii de Guvern prin care Lacul Belina şi Braţul Pavel au fost trecute din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a Consiliului Judeţean Teleorman.

Cred că sesizarea o va face domnul preşedinte Tãriceanu. Nu ştiu ce va face Guvernul, pot fi mai multe variante. Ştiu că domnul Tăriceanu mi-a zis că intenţionează să facă această sesizare”, a susţinut Liviu Dragnea.

Întrebat de ce s-a ajuns la această decizie din moment ce sesizarea către CCR trebuia scrisă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi înaintată chiar de către Guvern, Dragnea a spus că a uitat să ceară o explicaţie.

Pe 29 septembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, atunci când ministrul Justiţiei va veni cu proiectul de sesizare, Guvernul va sesiza CCR în legătură cu anchetarea de către DNA a adoptării unor HG, liderul PSD adăugând: „dacă ministrul vine într-adevăr”.

Întrebat dacă va fi sesizată CCR pe această temă, Dragnea a răspuns: „Din moment ce ministrul Justiţiei a venit în Guvern şi a prezentat o serie de argumente care ar sta la baza acelei sesizări, înseamnă că sunt şanse să apară sesizarea”.

Liderul PSD a precizat că această decizie nu se ia în forul politic al partidului. „Ministrul Justiţiei, chiar dacă văd că a început să fie atacat de cei care îl lăudau la un moment dat, am înţeles că va veni un proiect de sesizare bazat pe argumentele pe care le-a prezentat în notă sau în memo la Guvern. Când va veni, cred că vor fi argumente suficiente pentru ca Guvernul să sesizeze CCR, dacă ministrul vine într-adevăr cu ele”, a mai declarat Liviu Dragnea.

La rândul său, Tudorel Toader a declarat că decizia privind sesizarea CCR în legătură cu posibilitatea ca procurorii să ancheteze hotărâri de guvern revine Executivului, însă redactarea documentului este făcută de MJ şi ar putea fi gata până luni (2 octombrie - n.r.). Toader a precizat că judecătorii constituţionali vor trebui să precizeze dacă, în condiţiile în care deja Curtea a stabilit că procurorii nu pot face anchete în ceea ce priveşte ordonanţele, pot face astfel de anchete vizând hotărârile de guvern.

Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva vicepremierului Sevil Shhaideh, în dosarul „Belina”, pentru fapte comise pe vremea când era secretar de stat. În același dosar, DNA a cerut Camerei Deputaților încuviințarea urmăririi penale pentru ministrul Rovana Plumb (PSD).

Atât Shhaideh, cât și Plumb au refuzat să demisioneze, iar colegii din PSD au decis să le susțină în continuare.

Surse: Digi24 și News.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri