Tăriceanu: Tehnocrația ucide democrația!

Data publicării:
CALIN POPESCU TARICEANU agerpres 8077837

 Foto: Agerpres

„Dacă acest Guvern va trece de votul Parlamentului, democrația reprezentativă va fi destituită. O singură persoană, chiar și aleasă, fie ea și președintele României, își va impune voința luând drept pretext programul antipolitic, antidemocratic și antiparlamentar al unei minorități. (...) Să recunoaștem cu luciditate, așa cum se prezintă astăzi în fața Parlamentului, tehnocrația ucide democrația. Instalarea unui guvern prezidențial va marca trecerea la un regim politic care golește de conținut democrația reprezentativă, la un regim politic ce va excede principiile constituționale, care va pune în pericol drepturile și libertățile cetățenești, valorile democratice și statul de drept și care va transforma Parlamentul într-o formă fără fond", a declarat Tăriceanu, în plenul reunit, citat de Agerpres.

Tăriceanu a mai adăugat că discursul președintelui Klaus Iohannis "prezintă riscul de a se transforma oricând într-o formulă politică antidemocratică".

"Președintele a ales ca în numele unei minorități vocale, pe care a denumit-o 'strada', să propună un candidat pentru funcția de prim-ministru din afara Parlamentului, din afara partidelor, candidat ce ar urma să conducă un Guvern de tehnocrați. Într-o democrație reprezentativă, majoritatea cetățenilor își câștigă dreptul de a guverna, prin intermediul partidelor ce s-au bucurat la vot de cea mai mare încredere, (...) iar minoritățile de orice natură sunt respectate și ascultate, dar nu au vocația de a conduce Guvernul și de a-și impune agenda. Discursul președintelui României se arată a fi unul nedemocratic, în afara spiritului Constituției, și prezintă riscul de a se transforma oricând într-o formulă politică antidemocratică", a mai spus copreședintele ALDE.

Acesta a declarat că, în calitatea de președinte al Senatului, va lupta împotriva destituirii democrației reprezentative și slăbirii Parlamentului.

"După 'Pas cu pas' și 'Primul pas', sper ca discursul meu să nu conducă la un nou pas al președintelui — 'Parlamentul meu'. (...) Grupul parlamentar al ALDE nu va vota Cabinetul Cioloș", a mai spus Tăriceanu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri