Telenovela votului în cazul Dan Șova. Cum se poate rezolva situația

Data publicării:
sova revelatie

„Curtea a obligat Senatul să redacteze şi să publice în Monitorul Oficial această hotărâre şi să o comunice Parchetului. Hotărârile curţii sunt general obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial, nu face nicio distincție Constituția că Senatul nu este supus acestei obligații”, a spus Augustin Zegrean.

Senatorii au auzit ce au de făcut, dar n-au înţeles.

După ce primim motivarea, se trimite Biroului Permanent al Senatului, o analizează şi o va trimite Comisiei juridice care să redacteze, eventual să propună, un proiect de hotărâre. Negativ de data aceasta. Este prima dată când se face, încă nu ştie nimeni cum se face. După aceea trebuie să ajungă în plen, însă e greu de spus în acest moment, nu putem să supunem din nou la vot o hotărâre care să consfinţească rezultatul din 25 martie”, a declarat Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului.

În şedinţa în care senatorii au votat cererea procurorilor de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive formulată pe numele lui Dan Şova, majoritatea senatorilor prezenţi s-a pronunţat „pentru”. Dar nu era majoritatea tuturor membrilor camerei.

„În urma votului exprimat nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor. Senatul nu încuviinţează arestarea preventivă a domnului senator Şova Dan Coman” - aceste date se vor regăsi în Hotărârea pe care Senatul ar urma să o redacteze.

Sper să nu intrăm într-un blocaj. Suntem, din punctul ăsta de vedere, într-o situaţie imposibilă”, a mai spus vicepreşedintele Senatului.

Specialiştii în domeniu nu văd niciun blocaj. Dimpotrivă, decizia Curţii Constituţionale ar putea fi pusă în aplicare în câteva minute.

„Ceea ce are de făcut Senatul este foarte simplu. Să redacteze o hotărâre de o pagină. Cred că 6, 7, 8, maxim 9 minute ar rezolva problema. Votul în Parlament a fost dat cu privire la cererea DNA. Rămâne de văzut cum va ieşi această hotărâre, există căi de atac”, a spus Claudiu Dinu, specialist în drept.

De astfel de căi de atac vrea PNL să uzeze ca să redeschidă subiectul arestării lui Dan Şova. Şi asta, dincolo de varianta în care DNA ar putea trimite în Parlament o nouă cerere.

Vom contesta hotărârea Senatului de respingere la CCR. Nu e o glumă”, a spus Alina Gorghiu, copreședintele PNL.

„În ipoteza în care această hotărâre ar fi atacată la Curtea Constituţională invocându-se nelegalitatea acesteia, iar curtea se va pronunţa în consecinţă, această hotărâre nu mai există. Nemaiexistând, cred că ar trebui să se dea un nou vot pentru că Senatul este învestit cu o cerere de ridicare a imunităţii”, a adăugat Claudiu Dinu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine însă că votul nu va fi reluat. Dacă s-ar întampla, ar fi o premieră în istoria Senatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri