Tensiuni în ALDE. Congresul și numirile în Guvern, doar două motive

Data actualizării: Data publicării:
alde

Au intrat în Parlament și au ajuns la guvernare, au vicepremier și conduc patru ministere. Ceea ce nu înseamnă că democrat-liberalii sunt liniștiți. Ba din contră. Tensiunile în partid sunt tot mai mari. Unii vor congres cât mai repede, alții vor mai târziu, pentru a avea timp să negocieze și să-și consolideze poziția. Dar, înainte de toate, sunt tot mai mulți nemulțumiți de modul în care au fost făcute numirile în Guvernul Grindeanu, atât în primul eșalon, cât și în al doilea.

alde

Filiala ALDE Suceava a votat, în urmă cu câteva zile, propunerea de organizare, în termen de 30 de zile, a unui congres extraordinar al partidului. „Sunt convins că acest congres va regla mult în bine mecanismele de conducere, organizare şi funcţionare de la toate nivelurile partidului”, explica, după vot, președintele ALDE Suceava, deputatul Ștefan Alexandru Băișanu.

La scurt timp, o altă filială, ALDE Gorj, a votat convocarea unui congres extraordinar, în vederea aprobării unui nou statut și a alegerii unui președinte unic.

Este de așteptat ca, în perioada următoare, să se înmulțească cererile din teritoriu pe tema congresului extraordinar, în condițile în care Călin Popescu Tăriceanu și-ar dori să fie confirmat cât mai curând în funcția de președinte unic al ALDE.

De partea cealaltă, a foștilor conservatori, s-ar dori o temperare, în ideea ca alegerile să se facă de jos în sus, din teritoriu spre centru. Acest lucru a reieșit și din declarațiile de miercuri ale co-președintelui ALDE Daniel Constantin. „Acum, în funcţie de contextul politic, în funcţie de ceea ce vor considera şi colegii din ţară, în funcţie de prevederile statutare care spun că trebuie să cădem de acord asupra acestui moment, vom anunţa cu siguranţă”, spunea Constantin.

La întrebarea dacă ia în calcul să candideze la șefia partidului unificat, ministrul Mediului a evitat să dea un răspuns tranșant: „Sunt preocupări politice, preocupări guvernamentale foarte puternice după care vom lua decizii în forurile noastre. Vom vedea. Eu, în această lună împlinesc cam 7 ani de când conduc Partidul Conservator, ulterior devenit ALDE. Voi analiza cu mare atenţie cu colegii mei din teritoriu”.

În fața acestui răspuns, Tăriceanu a spus și el jurnaliștilor că se mai gândește dacă va candida la Congres. În fapt, Tăriceanu și ai lui și-ar dori să obțină cât mai curând supremația în partid.

De partea cealaltă, foștii conservatori sunt nemulțumiți de modul în care președintele Senatului conduce partidul, de faptul că filialele nu sunt consultate când se iau decizii importante, cum ar fi și numirile în diferite funcții, de multe ori primând dorința lui Daniel Chițoiu de a-și impune apropiații.

Este vorba, de exemplu, de numirea lui Toma Petcu la șefia Ministerului Energiei, dar și de numiri în eșalonul secund, cum ar fi cea a Mariei Magdalene Grigore în funcția de secretar de stat în Ministerul Transporturilor. De altfel, situația de la Ministerul Energiei îi deranjează și pe social-democrați, care i-ar fi cerut lui Tăriceanu, potrivit unor surse, să vină cu un înlocuitor. Acest lucru a fost însă, pe moment, refuzat de președintele Senatului. „Nu avem de ce să discutăm situaţia de la Ministerul Energiei. Momentan ministrul Toma Petcu este într-un tratament, a fost spitalizat, a ieşit din spital, şi-a reluat atribuţiile la minister. Azi voi avea o întâlnire cu el pentru a discuta problemele legate de domeniul energetic pe care doreşte să le mi le prezinte şi nu se pune niciun fel de problemă în legătură cu o posibilă schimbare la Ministerul Energiei”, declara Tăriceanu, miercuri.

Anul trecut, înaintea alegerilor parlamentare din decembrie, Tăriceanu a mai fost ținta unui val de critici. Vârf de lance a fost atunci fostul co-președinte executiv al ALDE Vasile Nistor, exclus rapid din formațiunea democrat-liberală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri