Toader, după decizia CCR în cazul „Belina”: Să așteptăm considerentele

Data actualizării: Data publicării:
20171108115444_IMG_0258-01 tudorel toader inquam
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, referindu-se la decizia de joi a judecătorilor Curții Constituționale, că este „prudent” și „corect” să se aștepte motivarea CCR, pentru că, așa cum s-a întâmplat și în cazul sesizării pe abuzul în serviciu, motivarea poate aduce unele nuanțe.

20171108115444_IMG_0258-01 tudorel toader inquam
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Este prematur să exprim un punct de vedere, pentru că am luat și eu cunoștință de dispozitiv, dar cred că trebuie să vedem și considerentele. Vă aduc doar un argument: nu uitați că a fost decizia cu privire la abuzul în serviciu, când dispozitivul a fost «se respinge», iar considerentele erau de instituire a unui prag. Cred că este prudent și corect să așteptăm considerentele, să vedem ce au considerat judecătorii când au dat decizia”, a spus Toader, la Palatul Parlamentului.

Curtea Constituțională a respins joi sesizarea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care a acuzat crearea unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Guvern, ca urmare a deschiderii dosarului „Belina” de către procurorii DNA.

„Curtea, cu unanimitatea voturilor celor prezenți, a respins sesizarea și a constatat că nu există conflict de natură constituțională între Guvernul României și Ministerul Public — DNA. Motivele le veți afla foarte pe scurt în comunicatul de presă”, a declarat șeful CCR, Valer Dorneanu, la finalul ședinței.

În comunicatul Curţii, sunt prezentate pe scurt argumentele în favoarea deciziei.

„În esenţă, Curtea a avut în vedere faptul că Hotărârea Guvernului nr.858/2013 şi Hotărârea Guvernului nr.943/2013 sunt acte administrative individuale, a căror adoptare/emitere pot face obiectul cercetării penale în legătură cu stabilirea existenţei unor fapte penale care au precedat sau însoţit adoptarea/emiterea lor. Curtea a mai reţinut că nu există o similitudine între prezenta cauză şi Decizia nr.68/2017, considerentele de principiu ale acesteia din urmă vizând actele normative, nu şi pe cele individuale”, precizează instituţia.

În sesizarea depusă la CCR, Tăriceanu semnala conflictul juridic intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcţiei Naţionale Anticorupţiei asupra legalităţii Hotarârii Guvernului nr. 858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr. 943/2013.

„În documentul înaintat Curţii Constituţionale a României se precizează: actele şi faptele concrete expuse în sesizare dovedesc existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi D.N.A. – componentă a Ministerului Public, care constă în declanşarea unei proceduri de urmărire penală în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern. Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituţională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenţei originare a Guvernului”, a precizat preşedintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu a solicitat CCR să constate existenţa conflictului juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Direcţia Naţională Anticorupţie, pe de o parte, şi Guvernul României pe de altă parte; să constate cauza conflictului: Ministerul Public – Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a arogat competenţa de anchetare a circumstanţelor, împrejurărilor, oportunităţii şi legalităţii elaborării celor două hotărâri de Guvern; să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanţele, împrejurările, oportunitatea şi legalitatea hotarârilor de Guvern.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a prezentat la CCR punctul de vedere al Executivului, a arătat că DNA nu are competența de a ancheta legalitatea adoptării unei hotărâri de Guvern, reprezentantul DNA susținând, pe de altă parte, că nu se poate impune procurorului unde să facă anchetă și unde să nu ancheteze, subliniind că instanța de judecată este cea care trebuie să se pronunțe dacă a fost sesizată legal.

DNA efectuează cercetări față de mai multe persoane pentru fapte care au legătură cu transferul de proprietate a unor părți din insula Belina și brațul Pavel. În dosar, este urmărit penal ex-ministrul PSD Sevil Shhaideh. DNA a cerut încuviințarea începerii urmăririi penale și pentru Rovana Plumb, dar Camera Deputaților a respins cererea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri