Toader: Rolul meu a fost să arunc bulgărele la vale

Data actualizării: Data publicării:
171025_COMISIE_LEGI_TUDOREL_TOADER_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că poziția Departamentului de Stat al SUA cu privire la legile Justiției nu ar trebui să ne îngrijoreze, iar modificarea acestei legislații este necesară. Totodată, Toader a arătat că rolul său a fost acela de a da un impuls discuțiilor pe această temă.

171025_COMISIE_LEGI_TUDOREL_TOADER_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Prezent la lansarea cărții ministrului Ilan Laufer, ministrul Justiției s-a referit la mesajul Departamentului de Stat al SUA, arătând că „noi avem o bună colaborare” cu ambasadele și cu Departamentul de Stat al SUA și că nu ar trebui să ne îngrijoreze afirmațiile.

Noi avem deplina libertate să legiferăm așa cum Constituția ne cere, să legiferăm în parametrii și standardele europene și internaționale. Faptul că un ambasador, un departament își exprimă o anumită poziție nu trebuie să ne îngrijoreze pentru că noi, repet, avem competențele, capacitatea, libertatea de a legifera. Noi trebuie doar să avem grijă, repet, să avem grijă să ne îndeplinim acest mandat în limitele statului de drept și în parteneriatele și colaborările pe care le avem”, a adăugat Toader.

Întrebat care crede că sunt articolele din legile Justiției care i-au îngrijorat pe americani, ministrul Toader a invocat posibilitatea ca ambasada SUA în România să fi trimis conținutul comunicării.

Potrivit lui Toader, procedura de modificare a legilor era necesară.

„CSM a cerut-o în 2015, în 2016, era necesară, iar eu vă spun, în deplină cunoștință de cauză, dat fiind faptul că, în cariera pe care am avut-o și o am, am lucrat și lucrez doar în domeniul sistemului. Eu am elaborat acel proiect de legi, l-am prezentat. De la început nu am crezut faptul că va rămâne ad literam, așa cum am propus eu, dar rolul meu, și o să vedeți, rolul meu va rămâne: acela de a fi generat discuția, schimbarea, modificarea, de a fi readus în actualitate nevoia de schimbare și perspectivele de schimbare. (...) Orice schimbări vor fi, eu sunt foarte mulțumit că am adus în actualitate discuția, că am arătat direcțiile de schimbare, că cele fundamentale vor rămâne. Sigur, nicio lege nu este perfectă. Cu timpul se va mai putea modifica. Dacă vreți, eu am făcut efortul de a da bulgărele la vale, după care el se rostogolește, se limpezește, dar important este să dai impulsul, să generezi schimbarea și să dai direcția”, a mai spus Toader.

Jurnaliștii i-au solicitat opinia și despre protestele din stradă, unde i s-a cerut demisia.

„Cu privire la demisie, sigur că nu apreciez eu. Apreciază decidenții, alianța de guvernare, prim-ministrul... Iar dacă dânșii vor ajunge la convingerea asta, eu nu am nicio problemă, iar a doua zi de când nu mai sunt ministru se suspendă suspendarea și devin rectorul activ în exercițiu al celei mai vechi universități din România, prima universitate din România modernă”, a precizat Tudorel Toader.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri