Toamna deconturilor politice în PSD si PNL

Data publicării:
vot parlament 24 08 2015 facebook catalin predoiu

PSD e în plin proces de reaşezare a raporturilor de forţe: oameni, structuri, poziţii de conducere.

Lucrurile s-au complicat în momentul în care intenţia lui Liviu Dragnea de a candida la conducerea interimară a partidului s-a lovit de opoziţia tandemului Victor Ponta - Ilie Sârbu.

Cu sprijinul aşa-numiţilor baroni locali - mulţi dintre ei, lideri de filiale cu probleme în justiţie, Liviu Dragnea a câştigat partida în faţa Rovanei Plumb. Strategia lui: în PSD e nevoie de o mână forte.

Vizat de curăţenia de toamnă a noului şef de partid, Ilie Sârbu şi-a anunţat colegii că va renunţa la şefia grupului senatorilor PSD. Mulţi social-democraţi se tem că vor urma şi alţi colaboratori ai lui Victor Ponta, deşi noul şef susţine contrariul.

Oamenii mei sunt membrii de partid. Ilie Sârbu e un om politic de anvergură, a ajutat partidul, eu nu am avut o discuție cu el, că vrea să plece din Senat”, spune Liviu Dragnea.

În ciuda asigurărilor date, viitorul birou de conducere se anunţă cu muştruluieli şi chiar sancţiuni. În special pentru miniştrii care nu ar pricepe prea bine disciplina de partid.

Potrivit unor surse, pe lista neagră ar fi şeful de la Finanţe, Eugen Orlando Teodorovici. El a provocat iritare pentru modul în care a gestionat discuţiile tehnice pe Codul fiscal cu restul partidelor politice.

„A avut un singur mandat de la mine, să asculte și să furnizeze toate datele care îi sunt cerute din partea lui, ca ministru de Finanțe”, spune Liviu Dragnea.

Noul lider PSD mai are un mesaj clar: nu Guvernele, ci partidele candidează. Asta înseamnă că orice decizie importantă a Guvernului trebuie să treacă şi de filtrul partidului.

„Fiecare ministru trebuie să se uite cu maximă atenție dacă găsește în bugetul pe care îl gestionează capitole pentru care poate solicita sume mai mici, cheltuieli care pot fi amânate”, crede Liviu Dragnea.

În zona PNL se anunţă o toamnă măcinată de cursa internă pentru locale. Contestarea lui Emil Boc ca posibil candidat al PNL pentru primăria Clujului reprezintă unul dintre ecourile acestei lupte surde.

Nu aș vrea să reînviez sensibilități pe care le-a avut domnul Boc după ce și-a anunțat candidatura sau înscrierea lui Traian Băsescu în PMP și aș vrea să știu foarte clar, în calitate de copreședinte al acestui partid, dacă este trup și suflet în această formulă. Nu mai sunt atât de sigură dacă Emil Boc va fi candidatul”, a spus Alina Gorghiu, copreşedinte PNL.

Nu este singurul caz în care vechii liberali vor să-şi impună candidaţii în defavoarea celor sprijiniţi de oamenii lui Vasile Blaga, susţin surse liberale. Tabăra care va impune cei mai mulţi primari la locale va face jocurile pe listele PNL pentru parlamentare. Zestrea de noi aleşi va înclina decisiv balanţa la viitorul Congres, care va consfinţi o conducere unică şi nu bicefală, cum e acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri