Topul celor mai bune site-uri ale primăriilor din țară

Data publicării:
site

Deşi nu este încă perfect, cel mai bine conceput site al unei primării de municipiu reşedinţă de judeţ este cel al oraşului Baia Mare, potrivit reprezentanţilor de la Universitatea Babeș-Bolyai. Municipalitatea a investit 50.000 de lei în urmă cu un an pentru o nouă platformă a oraşului. Acum are aproape 2.000 de vizitatori unici pe zi.

„Se ocupă un compartiment specializat din cadrul primăriei şi toţi angajaţii autorităţii au obligaţia să transmită acestui grup de lucru toată informaţia pentru a fi prelucrate şi bineînţeles ulterior prezentate pe site”, spune Cătălin Cherecheş, primar al municipiului Baia Mare.

Deşi este cel mai mare oraş din Transilvania, Cluj-Napoca ocupă abia locul al şaptelea în topul celor mai bine concepute site-uri. Reprezentanţii municipiului argumentează poziţia în clasament prin vechimea platformei - a fost construit în urmă cu 5 ani şi a costat 2.000 de euro. Totuşi, platforma online a Clujului nu se regăseşte în nicio limbă de circulaţie internaţională.

Informaţiile care se regăsesc pe site sunt strict necesare locuitorilor rezidenţi ai Cluj-Napoca. Există un alt site destinat vizitatorilor, finanţat din bani neramburasbili europeni, visit clujnapoca.ro”, spune Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Chiar şi aşa site-ul adună zilnic peste o mie de vizualizări. Oamenii au recunoscut însă că au întâmpinat greutăţi în găsirea informaţiei.

„Cele mai accesate sunt webcamul, evidenţa populaţiei şi anunţurile”, spune un angajat al primăriei.

Nu foarte uşor, a trebuit să mă gândesc bine unde să caut”, afirmă unul dintre vizitatorii site-ului.

În coada clasamentului se află site-ul municipiului Tulcea, care stă prost atât la capitolul estetic cât şi la cel al transparenţei informaţiei în spaţiul online.

„Problema e că dacă caut Hotărârile Consiliului Local, primar, viceprimar, secretar, deja nu am pe primul site. Au probleme în primul rând cu indicatorii hard, adică documente care ar fi trebuit să existe, date de contact programe afişate, nu există”, explică conferenţiarul Magor Kádár, expert în comunicare, Universitatea Babeş-Bolyai.

Studiul specialiştilor în comunicare nu se opreşte aici: ei vor face la final de an un studiu asupra site-urilor consiliilor judeţene.

Topul site-urilor primăriilor

Clasificare

Reședința

de județ

1

Baia Mare

2

Targu Mures

3

Oradea

4

Arad

5

Brasov

6

Deva

7

Cluj-Napoca

8

Sibiu

9

Satu Mare

10

Zalau

11

Craiova

12

Bistrita

13

Sfantu Gheorghe

14

Pitesti

15

Bacau

16

Constanta

17

Ramnicu Valcea

18

Timisoara

19

Iasi

20

Bucuresti

21

Resita

22

Alba Iulia

23

Focsani

24

Piatra Neamt

25

Alexandria

26

Galati

27

Giurgiu

28

Ploiesti

29

Suceava

30

Slatina

31

Slobozia

32

Targu Jiu

33

Buzau

34

Botosani

35

Calarasi

36

Miercurea Ciuc

37

Braila

38

Targoviste

39

Drobeta-Turnu Severin

40

Vaslui

41

Tulcea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri