Traian Băsescu acaparează dezbaterea politică printr-un discurs „antibăsist”: critică justiția, metodele ei și vorbește de spioni în magistratură

Data publicării:
basescu la parchet - 7301774-Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu

 

Traian Băsescu vine la Parchet pentru a fi audiat în dosarul deschis pentru şantaj FOTO: Mediafax Foto

De-a lungul timpului, Traian Băsescu şi-a construit imaginea de apărător al justiţiei şi de entuziast susţinător al acţiunilor procurorilor. Acum pare să vadă lucrurile altfel. Din studiourile de televiziune, el a atacat metodele de lucru ale procurorilor.

E un tip de justiție care se face sub o presiune formidabilă. Gândiți-vă la un om căruia i-a pus procurorul cătușele pentru reținere și urmează să fie dus a doua zi la Înalta Curte pentru arestare. Ce se întâmplă automat? În primul rând, e primit cu un cortegiu de presă și cu informațiile toate date presei pentru ce e chemat omul. Foarte rar nu se știe de ce e chemat. Deci, pregătirea reținerii se face prin mijloace necinstite. Se stă 24 de ore. De regulă, se ieșea cu cătușele la mână în emisiunea unui anume realizator sau la anumiți realizatori se făcea ieșirea triumfală cu cătușele la mâini de la DNA și trimiterea la Arestul Poliției Capitalei. Un alt element de presiune formidabilă. Un om care a fost arestat are pe cap procurorul de caz, SRI, Curte de Conturi, presa... Nu are nicio șansă. Denunțul a dobândit valoare de probă aproape. E aproape probă. Or, eu nu pentru tipul acesta de justiție am luptat. Și nu s-a întâmplat până cu două-trei luni înainte de terminarea mandatului meu”, a spus fostul președinte, luni seara, la B1 TV.

Nu exclud posibilitatea unor condamnări nedrepte

 „Nu exclud posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte. Nu vine Înalta Curte și spune noi suntem partenerii voștri procurorilor? Luați trei delațiuni și băgați-l la beci până când recunoaște delațiunea”, a continuat Traian Băsescu.

O spun public pentru că acest proces de guantanamizare care a început în luna octombrie-noiembrie anul trecut, acest proces de guantanamizare nu trebuie să continue”, a adăugat fostul președinte.

Un om ținut în arest în mod abuziv, fără probe concrete, doar până spune ce vrea să audă procurorul e torturat. În condițiile arestului de la IGP asta înseamnă tortură. Iar eu nu voi renunța, de dragul de a părea unul care e cu justiția orice s-ar întâmpla. Justiția trebuie să aplice legea, nu abuzul. Ce îți e să îl ții în supraveghere să îl judeci? În timpul mandatului meu au fost condamnați vreo nouă-zece miniștri. Unul nu a fost arestat. (...) Eu le recomand tuturor celor care consideră că au fost arestați abuziv înainte de a fi condamnați să se adreseze CEDO”, a mai spus fostul președinte.

Ce spunea Traian Băsescu despre justiție în trecut 

7 august 2014: „Un alt element, independenţa justiţiei. Acest lucru este scris în Constituţie. Dar undeva, în acest document, se vorbeşte că ne angajăm să nu atacăm instituţiile justiţiei şi să nu contestăm hotărârile judecătoreşti, să nu atacăm ANI, să nu atacăm hotărârile judecătoreşti ca oameni politici, să nu atacăm DNA, să nu atacăm DIICOT, Parchetul General”.

Marele dezgust al unui fost președinte 

În emisiunea televizată la care a participat luni seara, pe lângă atacurile la sistem, n-au lipsit nici cele la adresa unor şefi din justiţie, cum ar fi Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, şi Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casație și Justiție, două persoane pe care însuși Traian Băsescu le-a numit în funcție.

De ce nu îi sunați pe Kovesi, pe Coldea, pe președinta Înaltei Curți? a fost întrebat Traian Băsescu în emisiune.

„Pot să vă spun că din silă nu îi sun să vorbesc cu ei? Pentru că ei sunt artizanii acestui mod răvășit de a face justiție. Ce să fac? Vor să mai rămână cinci mandate în funcție!” - a răspuns fostul președinte.

Nu ați sunat pe niciunul? au insistat realizatorii.

„Nu, pentru că mi-am primit lecția Nițu, la care sunasem pentru totul altceva. (...) Aveam o problemă de clarificat cu el. Nu avea nicio legătură cu dosarul fiicei mele”, a declarat Traian Băsescu.

Reia tema spionilor: ofițeri acoperiți printre magistrați 

Fostul preşedinte Traian Băsescu a mai spus că există ofiţeri acoperiţi printre magistraţi, iar acest lucru îi face şantajabili. Tema spionilor a fost folosită de fostul şef de stat şi în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut.

Fostul preşedinte susţine că, până în 2004, serviciile şi-au plasat ofiţeri acoperiţi printre procurori şi judecători.

„Aceştia, de teamă să nu se afle că au încălcat Constituţia, ceea ce i-ar duce la pierderea calităţii de magistrat, sunt şantajabili. Cel care l-a avut pe acoperitul din justiţie, fie că este judecător, fie că este procuror, poate primi telefon chiar de la ofiţerul lui: „Domnu', cazul ăla se poate ...sau nu se poate”, a atras atenția Traian Băsescu.

Tema ofiţerilor acoperiţi a fost lansată de Traian Băsescu şi în campania electorală. În acel moment erau vizaţi, desigur, candidaţii.

„Candidaţii au timp ca înainte de a-şi depune candidaturile să spună public, să-şi completeze CV-ul, dacă au fost cumva ofiţeri acoperiţi sau nu. (Realizator: Şi dacă nu au făcut acest lucru o veţi spune dumneavoastră?) Da, pentru ca am obligaţia să o spun!”, declara Traian Băsescu în septembrie 2014, tot la B1 TV.

Cu trei zile înaintea începerii campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la un alt post de televiziune, Traian Băsescu dădea și nume:

Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofițer acoperit al SIE”, declara Traian Băsescu la Realitatea TV, în octombrie 2014.

Acuzaţiile lansate de Traian Băsescu au fost respinse de premierul şi fostul candidat la Preşedinţie, Victor Ponta.

Apoi, la sfârşit de mandat, odată cu scandalul fotografiilor de la Paris în care au fost surprinse Elena Udrea și Alina Bica, Traian Băsescu se plângea că serviciile de Informaţii au o putere mult prea mare.

Rată de achitări în justiție prea mare 

Traian Băsescu a criticat şi rata de achitări raportată de DNA la ultimul bilanţ, despre care a spus că ar fi „cam mare”. Fostul şef al statului este contrazis, însă, chiar de un studiu al Băncii Mondiale, care atrage atenţia asupra numărului foarte mic de achitări din România.

DNA are rată de eroare de 10%. Mi se pare cam mare. 4.000 de dosare în lucru înseamnă 400 de oameni. Oare o fi bine să-i bagi la beci şi să nu ai răspundere pentru asta? Lupta anticorupție trebuie să continue, pentru că s-a erodat statul. Mi-aş dori ca instituțiile să nu facă abuzuri şi să facă spectacol gratuit pe demnitatea oamenilor. Niciodată nu s-a acționat cu oarecare sălbăticie, procurorii să-și pună scalpuri la cingatoare, aaa, scalpul cui îl am, al politicianului X, al cui îl am, al politicianului Y”, a mai afirmat Traian Băsescu.

Nu de aceeaşi părere sunt experţii de la Banca Mondială, care au atras atenţia asupra ratei mici de achitări din România, într-un studiu dat publicităţii în 2013.

Banca Mondială: Prea puţine achitări

„Trebuie să punem în discutie și rata de condamnare extrem de mare din partea procurorilor (între 90 -95 procente). Aceasta este rareori egalată în alte părți ale lumii şi, când acest lucru se întâmplă, ridică suspiciuni cu privire la una din cele două explicaţii negative - corupţie semnificativă sau o politică de evitare a riscurilor din partea procurorilor. Noi considerăm că în România se aplică a doua explicaţie - procurorii sunt atât de concentraţi pe o rată de condamnare aproape perfectă, încât nu iau în considerare cazurile pe care, după părerea lor, nu le pot câştiga sau aleg condamnarea mai mică pe care o pot aplica. Pretind că fac acest lucru din cauza aşteptărilor opiniei publice”. (SURSA: „Analiza funcţională a sectorului justiţiei din România”)

Judecătorul Cristi Danileț a declarat în emisiunea „24 într-o oră” de la Digi24 că dosarele DIICOT și ale DNA-ului care ajung în fața judecătorilor sunt extrem de bine lucrate. Nu trebuie să avem suspiciuni cu privire la incorectitudine, spune Danileț. El a reamintit că sunt trei faze prin care trece un dosar – cercetare, judecare, judecare în apel. „Eu nu aș fi îngrijorat de rata de 90 la sută”, a comentat judecătorul.

Este foarte periculos să avem o rată a condamnărilor de sută la sută, pentru că atunci ne-am transforma într-un stat polițienesc , în care odată începută urmărirea penală, sigur ea se va finaliza cu o condamnare. Practic, procesul nu ar mai avea rost. Dacă transformăm judecătorii doar în niște aplicatori de sancțiuni pentru dosarele trimise de procurori, lucrurile ar fi foarte grave. Așadar, trebuie să avem o rată a condamnărilor sub sută la sută. În cazul dosarelor trimise în judecată de către DIICOT, rata este de 90 la sută, în cazul dosarelor trimise de DNA, rata condamnărilor este de 90 la sută, iar în cazul dosarelor trimise în judecată de către parchetele ordinare, rata de condamnare este de 75 la sută. (...) Eu, ca practician în acest sistem de 17 ani, vă spun că este normal ca procurorii să aibă o rată a succesului de până în 75-90 la sută și este firesc ca judecătorii în unele dosare să condamne, în altele să achite”, a declarat Cristi Danileț.

Băsescu: Nimeni nu mă mai vrea în politică. Mă fluieră derbedei plătiți

Încă o declarație a lui Traian Băsescu făcută luni seara a mai atras atenția. Fostul președinte crede că mai toată lumea are ceva cu el și că l-ar vrea ieşit din politică. 

Cred că Iohannis nu e interesat deloc să rămân în politică, Ponta nu e interesat deloc să rămân în politică. Aici mă refer și la cei din jurul lor. Nu știu de ce ar fi interesată Monica Macovei să rămân în politică. Dar nu o suspectați că ea trimite golanii ăștia să fluiere! O să-mi spună cineva că sunt cetățeni români. Da, eu sunt un cetățean liber care e fluierat de niște golani, da? Nu mai sunt președinte. Ăștia sunt golani în adevăratul sens al cuvântului. Hai să le spunem derbedei plătiți”, a declarat fostul președinte.

După emisiunea televizată la care a participat luni seara, nici când era președinte în funcție Traian Băsescu nu și-a atras atâtea critici. Fostul șef al statului a primit replici din mai multe direcții. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile lui Traian Băsescu. Şi președintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a reacţionat. Livia Stanciu i-a transmis lui Traian Băsescu că nu se lasă intimidată.

În studiourile de televiziune, politicienii și analiștii au dezaprobat unanim discursul fostului șef al statului.

Citiți și: 

C.T. Popescu: Traian Băsescu impune imaginea unui maimuțoi care s-a aflat la comanda unui avion

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri