Traian Băsescu: Călin Popescu Tăriceanu nu are motive să demisioneze

Data publicării:
traian basescu PG 01 INQ Octav Ganea-3

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 „Ei nu au, în ALDE, în criteriile de integritate, demisia din funcție când ești pus sub urmărire penală. Atunci funcționează principiul constituțional că nu ești vinovat până nu este condamnat. Funcționează prezumția de nevinovăție", a spus fostul șef de stat.

Traian Băsescu a spus că dacă ALDE ar fi inclus această măsură în criteriile de integritate, așa „cum s-a repezit PSD să-și pună”, s-ar fi putut cere demisia lui Călin Popescu Tăriceanu. 

Al doilea om în stat este urmărit penal de DNA Brașov pentru mărturire mincinoasă și favorizarea înfăptuitorului în dosarul Pădurea Snagov și Ferma Băneasa. 

„Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziția luată sub jurământ, acesta a făcut declarații necorespunzătoare adevărului (....) urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată, mediatizat prin comunicatul nr 654 din 18 mai 2016.

Astfel, suspectul Popescu Tăriceanu Călin a menționat în mod nereal că nu a avut cunoștință de achiziționarea drepturilor succesoarele ale lui Al României Paul de către Silberstein Tal, Truică Remus și alții și că nu a discutat cu Truică Remus despre taxele notariale. De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu inculpații Andronic Dan Cătălin și Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar. A precizat, de asemenea că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România”, a precizat DNA. 

Călin Popescu-Tăriceanu a respins acuzațiile și a denunțat un abuz.

„Nu vreau să intru în acest moment pe fondul problemei, dar este absurd să fiu bănuit că aș fi vrut să-mi periclitez poziția în societate, să favorizez prin mărturie mincinoasă persoane cu care nu am niciun fel de legături sau afinități. Mai mult, ca unul care respectă rolul Monarhiei pentru Romania în trecut și în prezent, am avut totdeauna o atitudine de dispreț față de demersurile uzurpatoare de calități și drepturi ale celui care se autointitulează Paul de România. Sigur, în ziua de azi, când trăim într-o republică a procurorilor bazată pe politica dosarelor și cătușelor, alegerea nu o mai pot face cetățenii în mod democratic. Pe 5 iunie vor fi alegeri, dar indiferent pe cine aleg cetățenii, azi deciziile sunt luate de instituțiile de forță care controlează societatea. Aceste instituții au scăpat complet de sub controlul civil obligatoriu”, a spus președintele Senatului. 

În dosarul retrocedării Fermei Băneasa şi a Pădurii Snagov, procurorii DNA Braşov au trimis în judecată 21 de persoane. Paul al României deschide lista acuzaţilor, ca beneficiar direct al terenurilor, a căror valoare depăşeşte, spun anchetatorii, 145 de milioane de euro.

Remus Truică, om de afaceri cu puternice conexiuni politice, aşa cum îl caracterizează procurorii, a avut însă de câştigat cel mai mult, după ce l-a convins Paul al României să îi cedeze 80% din tot ce obţine în procedurile de retrocedare, drept răsplată pentru influenţarea factorilor decisivi. Dan Andronic este şi el judecat în acest dosar, pentru că ar fi făcut presiuni mediatice în interesul grupului. Miliardarul Benjamin Steinmetz va fi judecat în lipsă, fiind principalul finanţator.

Un rol important l-ar fi jucat în grup şi fostul consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, israelianul Tal Silberstein. 

Citiți și:
Cum şi-a construit Tăriceanu apărarea din timp. Lista atacurilor la adresa DNA şi a lui Kovesi
Vasile Blaga îi cere demisia lui Călin Popescu-Tăriceanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri