Traian Băsescu: DNA, DIICOT, poliţia ţipă că vor platformă. Numai pe cei inteligenţi nu i-am auzit ţipând

Data publicării:
basescu 1

 

FOTO Facebook

"Nimeni să nu mai asculte discreționar, toată structura de interceptare trebuie scoasă de sub controlul oricărei instituții de forță, trebuie pusă sub control civil. Salariații de acolo trebuie transformați în funcționari publici cu regim special și toate instituțiile — că se numesc DIICOT, că se numesc DNA, că se numesc Parchet general, că se numesc SRI — să aibă procedură de acces la ascultarea populației. Trebuie găsită o formulă în care să fie implicat și Parlamentul și societatea civilă. Se pot găsi oameni responsabili, care știu ce înseamnă secretul și care să poată exercita controlul pe ascultări", a spus Traian Băsescu la un post de televiziune.

El a afirmat, referindu-se la decizia CCR privind interceptările, că este bine că ''s-a ivit această controversă constituțională''.

"Slavă Domnului că s-a ivit această controversă constituțională și a tranșat-o Curtea Constituțională așa. Știam că avem un deficit democratic în această zonă, nu se ivise soluția unei intervenții la Curtea Constituțională, acum este momentul ca România să ia o decizie extrem de importantă. Spun acest lucru în calitate de om care a ordonat predarea a 2,5 milioane de dosare a fostei securități. (...) Să vedeți cât de intruzivă era securitatea în viața oamenilor", a adăugat fostul președinte.

Băsescu a susținut că există o soluție ieftină și rapidă pentru a acoperi deficitul în cazul interceptărilor — redistribuirea oamenilor de la SRI.

"Puțină lume știe, nu o să descriu eu platforma de interceptări a SRI. Este gigantică, este foarte scumpă, este de ultimă generație și tot timpul trebuie upgradată (...). La această platformă sunt atașate toate serverele tuturor operatorilor de telefonie pentru a se evita apelul la operatorii de telefonie să facă ascultări. Deci, este o instalație mare. Ce am auzit ... striga DNA, striga doamna Kovesi (...) că vrea și dânsa o platformă, DIICOT vrea și el o platformă, poliția vrea o platformă. Numai pe cei inteligenți nu i-am auzit țipând. Sunt și inteligenți care au dreptul la ascultări. Cei inteligenți au făcut ce a trebuit, adică și-au tras terminale direct din platforma SRI, au realizat un calculator care este o interfață, au pus un echipament de codificare a semnalului, la ei și pe platforma SRI, și au pus un decodor la ei ca să le vină semnalul codificat să-l poată decodifica. Și-au instalat și o unitate de comandă. Unitatea de comandă înseamnă că SRI nu mai știe nimic de ce faci tu legat de interceptări. Unitatea de comandă este aceea în care introduci numărul de telefon. Nu se mai duce cu mandatul la SRI cum face DNA acum", a explicat Băsescu, citat de Agerpres.

El a susținut că echipamente se pot instala și la DNA, și la DIICTO și la DGP, într-o perioadă de câteva săptămâni, cu costuri minime.

"Toți vor putere și cine ascultă are putere. (...) La ce văd acum despre instituțiile acestea ... am impresia că fiecare șef este avid să apuce cât mai mult din controlul pe populație. De ce nu, când au o instalație separată, să se mai asculte și unii pe alții. Din ce am văzut că s-a spus ieri ... este o aberație. Cer sute de oameni, cer milioane. Trebuie să-și instaleze câteva echipamente. Dacă vor, este o chestiune de câteva săptămâni cu costuri minime'', a adăugat Băsescu.

Întrebat în legătură cu convocarea CSAT pe tema deciziei CCR referitoare la interceptări, Băsescu a replicat: "După ce a convocat CSAT, dl. Iohannis s-a dus la plajă. E o țară caldă Israel. Cred că se exagerează și s-a atins un moment critic prin această decizie".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri