Traian Băsescu îl atacă pe Victor Ponta: „Declarația sa aduce prejudicii statului român. N-aș vrea să ajungem la concluzia că trebuie depontizare”

Data publicării:
Traian Basescu Victor Ponta colaj

Acesta a arătat că protestează „toată forța” față de declarația premierului, care „aduce prejudicii statului român și credibilității României”.

Președintele se referea la o afirmație făcută ieri de premier în care acesta spunea: va urma „o perioadă în care trebuie pur şi simplu să ne pregătim de debăsificarea societăţii româneşti. Cred că efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania”.

Dincolo de faptul că este o declarație care face mult rău statului român, aș vrea să știu ce înțelege Victor Ponta prin „debăsificare”. Probabil că înțelege ieșirea din criză, chiar cu efecte dure pentru populație. Probabil că înțelege actul de condamnare a comunismului, pe care l-am făcut cu toată credința. Probabil și acesta trebuie debăsificat Probabil că înțelege că am dat dispoziție și s-a petrecut predarea integrală a arhivelor Securității la CNSAS. Acolo am aflat că prietenul lui Ponta, Dan Voiculescu, era un turnător. Probabil că înțelege că mi-am permis în 2005 să semnez tratatul de aderare la Uniunea Europeană”, a spus președintele în timpul unei declarații de presă la Palatul Cotroceni.

Acesta a vorbit și despre consolidarea justiției, care a dus la condamnarea unor baroni PSD.

Probabil că eu aș fi vinovat de ccondamnarea baronilor PSD, de condamnarea lui Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, Nicolescu de la Argeș. Și condamnarea lui Vîntu trebuie debăsificată sau este ceva asemănător cu nazismul”, a spus Traian Băsescu.

Probabil că asemănător cu nazismul, și trebuie debăsificat, este faptul că am încheiat parteneriatul pentru cu SUA. Probabil faptul că în mandatul meu am făcut constant un efort de consolidarea a poziţiei României în NATO şi UE e iarăşi un element care trebuie debăsificat, seamănă în mintea sa cu regimul nazist”, a mai spus președintele.

Aș avea o listă lungă prin care să-i traduc lui Ponta asemănările dintre regimul Băsescu și regimul nazist. N-aș vrea să ajungem la concluzia că trebuie depontizare. Nu spun că trebuie să se producă pentru că depontizarea este o chestiune extrem de specifică. Nu poate fi asemanată cu nimic”, a adăugat el.

Declarația premierului a fost criticată și de președintele Popularilor Europeni, Joseph Daul. Acesta spune că este „de-a dreptul scandalos” faptul că premierul unui stat UE îl compară pe preşedintele ţării sale cu naziştii şi face apel la socialiştii europeni să se delimiteze de afirmaţiile lui Victor Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri