Traian Băsescu: În programul de guvernare aprobat în Parlament se vorbeşte de USL, dar USL nu mai e

Data publicării:
traian-basescu-la-digi-24-e1363256417614-3000x1848

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, într-o emisiune televizată, că se va consulta, luni, cu specialişti pentru a vedea condiţiile în care noul Guvern poate fi instalat fără încălcarea Constituţiei, menţionând că USL, care a câştigat peste 50% la alegeri, nu mai există, iar mai corect ar fi ca premierul să predea mandatul.

Preşedintele a spus că premierul Ponta a fost desemnat fără consultarea altor partide în afara celor din USL pentru că uniunea, înscrisă ca formaţiune, câştigase la alegeri peste 50%.

Ei au refuzat să vină ca partide, au venit toţi trei, Victor Ponta, Constantin, preşedintele PC, şi Crin Atonescu. Celelalte partide n-au mai fost chemate la negocieri pentru că e articol constituţional când un partid câştigă cu 50% e obligatorie desemnarea premierului de la acel partid. Ei au spus "N-am candidat ca partide, ci ca alianţă, Victor Ponta e candidatul acestei formaţiuni politice cu peste 50%"”, a spus Băsescu.

Potrivit preşedintelui, acum partea care a câştigat peste 50% „a căzut”.

Ei nu mai sunt împreună. Un premier desemnat pe un articol constituţional nu mai are legitimitate când acel articol constituţional nu mai e valabil”, a spus șeful statului.

El a menţionat că se va consulta serios, luni, cu specialişti, dacă Guvernul poate fi învestit cu actualul premier, pentru că nu vrea să creeze un precedent de încălcare a Constituţiei.

Traian Băsescu a spus că în această situaţie mai corect ar fi ca premierul să-şi depună mandatul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri