Traian Băsescu, îngrijorat de expertiza în cazul Colectiv. Cristian Pîrvulescu: E cinism politic

Data publicării:
cinism

Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat la Jurnalul de seară că Traian Băsescu a furat startul prin declarația făcută ieri. Fostul președinte a spus că îl „îngrijorează întârzierea expertizei privind incendiul din clubul Colectiv. Ceva nu bate.”

Lumea s-a întors din vacanță, așa că acest gen de afirmație este unul care poate atrage atenția. A mizat pe teoria conspirației, pentru că tot ce a făcut Traian Băsescu, nu numai ieri, ci în ultimele luni, ține de manualul de comunicare politică. Este o variantă cât se poate de simplă a teoriei conspirației, ea se adresează unui segment electoral pe care speră să-l convingă să voteze partidul domniei sale la alegerile locale și parlamentare”, a spus Cristian Pîrvulescu, adăugând că i-a furat startul lui Klaus Iohannis: „Anul 2016 ar trebui să fie anul lui, 2015 n-a putut fi pentru că era un președinte lipsit de mijloace, nu avea un guvern.”

Traian Băsescu știe că există un zvon care circulă pe internet și care se dezvoltă, așa cum se întâmplă în teoria conspirației, cum că e vorba de o conspirație criminală de care n-ar fi fost străin președintele Klaus Iohannis”, a precizat politologul.

El a amintit în acest sens de scandalul „Țigareta 2”, Cristian Pârvulescu afirmând că l-a scos din competiție pe Emil Constantinescu. „A fost un fapt real care a fost umflat astfel încât un joc al serviciilor secrete în care erau implicați și ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază s-a transformat într-o afacere prezidențială. Deși nimeni n-a probat acest lucru, zvonul n-a făcut decât să se dezvolte și să-l oblige în final pe Emil Constantinescu să se retragă”, a spus politologul. „Atunci Traian Băsescu era un politician în plin avânt. De ce n-ar face acum același lucru dacă asta îl ajută să-și întărească poziția internă”, a punctat Cristian Pârvulescu.

Dacă PMP se poziționează ca principalul adversal al președintelui Iohannis, poate să crească profitând de nemulțumirile din societate”, a adăugat el.

Este vorba despre o încercare deliberată de a atinge un public sensibil la teoria conspirației și ostil președintelui Iohannis. Nu este vorba despre niciun fel de ipoteză, este vorba despre cinism politc ridicat la rangul de comunicare politică”, a spus Cristian Pîrvulescu, amintind că a fost speculată o exprimare nefericită a președintelui Iohannis și anume că 'Trebuia să se întâmple acest lucru ca un guvern să pice'. „Unii au tras concluzia că a existat o necesitate, un ordin”, a precizat politologul.

Declarațiile făcute de Traian Băsescu:

- Dacă mă îngrijorează ceva este întârzierea expertizei făcute la Petroşani (referitoare la incendiul de la Colectiv –n.r.). Ceva nu se leagă în ceea ce priveşte întârzierea în prezentarea rezulatelor expertizei făcute la Petroşani. Ceva nu este în regulă. Probabil rezultatele expertizei nu duc la toate concluziile acreditate până acum, nu neapărat la viteza de propagare a incendiului, ci la substanţele care au rezultat din acest incendiu. Este o părere.

- Au murit 63 de oameni. Avem o expertiză care a început acum o lună şi totuşi se tergiversează un raport final. (...) Eu am mai văzut expertize între două ape. (...) Cred că ceva nu se leagă. (...) Să nu apară expertiză după ce s-au făcut toate probele, am fost asiguraţi public că s-a făcut o simulare nu chiar la dimensiuni, dar utilizând aceleaşi materiale... Îmi vine foarte greu să cred că această expertiză este permis să fie amânată.

- Am văzut chiar astăzi (duminică – n.r.) o declaraţie a directorului Institutului de la Petroşani, acolo sunt cei mai buni profesionişti pe care îi are România. Dar când sunt 63 de morţi să spui 'vom vedea prin februarie expertiza'... Acolo sunt de scris trei pagini, şi eu am fost expert al Ministerului Justiţiei pe probleme navale. Se scriu 10 pagini pentru descrierea procedurii, dar evenimentul va fi descris în 3. Descrierea evenimentului de la Colectiv va avea probabil trei-patru pagini.

- Experţii de la Petroşani ştiu deja ce nu bate, ce nu se potriveşte cu versiunea de până acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri