Traian Băsescu: Nu voi lua în consideraţie declaraţiile Parlamentului, îmi voi duce mandatul până în ultima zi

Data publicării:
traian basescu declaratie despre bercea mondial - presidency-1

 

Traian Băsescu a făcut precizări privind cererile formulate în legătură cu demisia sa. "Mi-e greu să iau în serios declaraţiile unei majorităţi parlamentare care a gestionat marţea neagră. Acolo sunt vreo 10 senatori sau deputaţi pentru care justiţia a cerut să îi aibă la dispoziţie în vederea unor anchete. Ce credibilitate au în faţa mea atâta timp cât eu am privit ca oricare dintre dumneavoastră la declanşarea unor proceduri care l-au vizat pe fratele meu şi l-au dus în arest?", a spus preşedintele.

El a spus că a văzut că nişte "domni" din politica românească îi cer demisia pentru o faptă pe care nu a făcut-o.

"Îi anunţ pe aceşti domni că nu voi lua în considerare strigătele lor şi nicio Declaraţie a Parlamentului", a spus Traian Băsescu.

El a menţionat că există Constituţie şi legi care prevăd în ce situaţii preşedintele nu-şi mai poate continua mandatul. "În niciun caz când fratele preşedintelui este suspectat", a adăugat Băsescu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că a propus în şedinţa coaliţiei ca declaraţia privind demisia preşedintelui Traian Băsescu să fie adoptată de ambele Camere ale Parlamentului, miercuri, într-o şedinţă de plen reunit. Pe site-ul Senatului a fost postat un proiect de declarație care să fie supus votului în plenul acestei camere.

Pentru a doua oară de la izbucnirea scandalului în care este implicat fratele său, președintele Traian Băsescu a convocat presa la Cotroceni pentru a face declarații, dar nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor, așa cum făcea de obicei.  

Declaraţiile preşedintelui:

"Am două subiecte, primul legat de solicitarea premierului de a-i da mandat să reprezinte România la Bruxelles, al doilea despre solicitările legate de demisia mea din funcţie.

Premierul mi-a solicitat mandat să participe la Consiliul European din 26 - 27 iunie

Azi l-am anunţat că nu îi dau mandat, voi participa eu având în vedere obligaţiile constituţionale, hotărârea Curţii Constituţionale şi tematica, căreia cu certitudine, datorită experienţei, îi voi face faţă mult mai bine. Am avut cu dânsul experienţe când l-am trimis la Consiliul pentru energie şi nu a putut susţine Nabucco.

Preşedintele nu are nevoie de mandat de la primul ministru.

Nu vă ascund că e şi un motiv sentimental pentru care vreau să particip şi nu i-am dat mandat premierului, motiv legat de faptul că se semnează Acordul de liber schimb şi de asociere cu R. Moldova, iar în cei aproape 10 ani de mandat am muncit enorm, cred că după guvernul Moldovei am fost al doilea politician care a făcut eforturi continue ca Moldova să ajungă la acest moment.

Aş vrea să semnez acordul cu Moldova în numele statului român.

Sunt convins că sunt mult mai credibil decât Victor Viorel Ponta. În probleme de creştere economică, competitivitate şi locuri de muncă îl invit oricând la o dezbatere televizată să vedem cine susţine mai bine tematica.

"Fratele meu este un om de 60 de ani care trăieşte la Constanţa, eu şi familia mea trăim la Bucureşti"

Regret enorm că fratele meu este suspectat de trafic de influenţă, dar el este un om de 60 de ani care trăieşte la Constanţa, eu şi familia mea trăim la Bucureşti. Nu am avut niciun fel de informaţie sau cunoştinţe nici măcar de la el legat de afacerea Sandu Anghel - Mircea Băsescu, trăim fiecare cu serviciul lui, cu obligaţiile lui, cu familia lui. Nu trăim în aceeaşi casă, ne vedem o dată la doi ani.

Niciodată nu am apelat la vreun judecător sau procuror pentru vreo anchetă.

Dosarul lui Sandu Anghel a parcurs toate etapele unui proces. Nu există niciun motiv ca vreo persoană să suspecteze că preşedintele ar fi intervenit în vreun proces al lui Sandu Anghel sau al familiei sale. Mi-e greu să înţeleg logica acestei campanii desfăşurate de domnul Voiculescu sau a solicitării domnului prim ministru. Sau solicitarea de demisie a domnului Tăriceanu care, când era premier, îmi trimitea bileţele să intervin în favoarea domnului Patriciu. Îmi vine să râd şi de solicitarea domnului Iohannis în condiţiile în care nu îl văd suficient de întremat pentru o campanie prezidenţială. Dacă crede că e pregătit, îi spun că mai are nevoie de câteva luni. La ceilalţi mi-e clară lipsa de moralitate.

Din punctul meu de vedere, întâmplarea pe care nu mi-aş fi dorit-o niciodată şi pentru care cer scuze românilor este arestarea fratelui meu. 

Nu mi-aş fi dorit-o, dar ea se constituie într-o probă care demontează marota actualei majorităţi şi guvernului că preşedintele dirijează tot, el spune pe cine arestăm.

E o minciună demontată de această întâmplare nefericită şi confirmă ceea ce spun de ani de zile: niciodată nu am intervenit în vreun dosar, indiferent de nivelul de construcţie.

"Nu voi lua în consideraţie nici strigătele lor, nici declaraţiile Parlamentului"

Este o grupare importantă în lumea politică, care îşi doreşte o schimbare cu 180 de grade a ceea ce se întâmplă în justiţie.

Îi avertizez că, cel puţin în mandatul meu, pe care îl voi duce până la ultima zi, nu vor acapara justiţia, nu vor avea justiţia la cheremul lor.

Mi-e greu să iau în serios declaraţiile unei majorităţi parlamentare care a gestionat marţea neagră. Acolo sunt vreo 10 senatori sau deputaţi pentru care justiţia a cerut să îi aibă la dispoziţie în vederea unor anchete. Ce credibilitate au în faţa mea atâta timp cât eu am privit ca oricare dintre dumneavoastră la declanşarea unor proceduri care l-au vizat pe fratele meu şi l-au dus în arest?

Avem abordări diferite în ceea ce priveşte responsabilitatea în faţa legii. Îi anunţ pe aceşti domni că nu voi lua în consideraţie nici strigătele lor, nici declaraţiile Parlamentului. Obiectivul meu e ca până în ultima zi a mandatului meu să continue lupta anticorupţie şi mi-aş dori ca până la sfârşitul mandatului, România să înceapă procesul de intrare în Schengen. În legătură cu anunţul privind urmărirea ginerelui meu, Radu Pricop, nu ştiu despre ce este vorba". 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri