Traian Băsescu: Ordonanța de urgență care modifică BEC este neconstituțională. Avocatul Poporului sabotează democrația

Data publicării:
victor ciorbea juramant avocatul poporului

„Existența OUG nr 45 din 2014, din 26 iunie, este aceea care modifică atât BEC, cât și reprezentarea în secțiile de votare, precum și modalitatea de vot”, a precizat președintele.

„Îl atenționez pe primul-ministru, care a semnat această ordonanță de urgență, că atât Comisia de la Veneția, cât și Curtea Constituțională a României au, primii, recomandări, Curtea Constituțională hotărâri, care precizează foarte clar că nu trebuie emise astfel de acte normative care modifică procesul electoral într-un interval de la 12 luni până la data alegerilor. Deci, ordonanța 45 este o ordonanță care afectează procesul electoral. Ea este neconstituțională”, a punctat Traian Băsescu.

Pe de altă parte, președintele a avut critici și la adresa Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, cu care a mai avut o controversă, după ce i-a cerut să atace o OUG la CCR, iar acesta a refuzat să dea curs solicitării.

„Îmi pare rău să mai fac trimitere la Avocatul Poporului, care pur și simplu sabotează democrația prin inactivitate și-n ceea ce privește ordonanța de urgență 45, și-n ceea ce privește OUG care a modificat Legea educației și cu certitudine o va face și dacă mâine Guvernul emite OUG legată de transferul de primari, de care Victor Ponta are nevoie ca aerul, pentru că altfel nu poate ieși președinte”, a acuzat președintele.

„De aceea este această disperare, să se încalce toate cutumele, inclusiv Constituția, pentru că administrația locală este instituție constituțională, este definită în Constituție”, a conchis președintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri