Traian Băsescu: România doreşte să fie parte a unui eventual format de negociere pe situaţia din Ucraina

Data publicării:
530cedfe95f9cf5e5b000000

Șeful statului a mai spus, la plecarea spre Bruxelles, că România va susţine la Consiliul European pe tema Ucrainei că premisele rezolvării situaţiei sunt legate de acordul de la Budapesta din 1994 şi de respectarea acordurilor bilaterale ale Kievului cu Moscova.

El a mai declarat că România doreşte să fie parte a unui eventual format de negociere date fiind prezenţa unei minorităţi româneşti însemnate în Ucraina, dependenţa redusă a ţării noastre de gazele ruseşti.

De asemenea, un alt motiv invocat de Traian Băsescu este faptul că România este ţara din UE cu cea mai mare graniţă cu Ucraina.

Preşedintele a mai spus că interesul României de a fi parte la negociere ţine de problema existenţei conflictelor îngheţate în zonă.

Preşedintele Traian Băsescu participă, joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European pe tema situaţiei din Ucraina, unde şefii de stat şi de guvern din UE urmează să aibă şi discuţii cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.

În program se menţionează că, de la ora 12.05 (ora României), Traian Băsescu urmează să participe, la sediul Consiliului European, la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene pe tema situaţiei din Ucraina, iar, de la 12.30, la reuniunea Consiliului European cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk. Şefii de stat şi de guvern din statele membre UE vor avea apoi, de la 14.15, un dejun de lucru separat.

Preşedintele Băsescu urmează să susţină o declaraţie de presă, în jurul orei 16.00, la sediul Consiliului European.

Şeful statului va merge apoi la Dublin, pentru a participa la lucrările Summit-ului Partidului Popular European.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri