Traian Băsescu: Sper să avem o definiție corectă a abuzului în serviciu pentru a continua să consolidăm Statul de Drept 

Data publicării:
Traian Basescu la Digi24 3 -1

Traian Băsescu a precizat că termenul „defectuos” folosit în definiția infracțiunii de abuz în serviciu în noul Cod Penal este „mult prea larg și imprecis pentru a trimite oamenii în pușcărie pentru șapte ani”.

„Foarte probabil, azi, CCR se va pronunţa cu privire la abuzul în serviciu. Sunt convins că definiţia din Noul Cod Penal, care se referă la neîndeplinirea sau îndeplinirea “defectuoasă“ a atribuţiunilor de serviciu, este incorectă. Termenul “defectuos” este mult prea larg şi imprecis pentru a trimite oamenii în puşcărie pentru 7 ani.

În Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei ratificată prin Legea 365 din 2004, abuzul în serviciu este definit la art. 19 de trei coordonate precise: încălcarea legii, intenţia şi obţinerea de foloase necuvenite. 

Mare diferenţă între enunţul “defectuos” şi cele trei elemente precise formulate în art.19 din Convenţie. 

Eu sper să avem o definiţie corectă a abuzului în serviciu, pentru a continua să avansăm în consolidarea Statului de Drept”, a scris Traian Băsescu pe Facebook. 

De asemenea, fostul președinte a răspuns și la unele comentarii din partea cetățenilor, care fie l-au contestat fie au fost de acord cu cele spuse de el. 

Traian Băsescu i-a atras atenția unui cititor că formulările prea vagi din Codul Penal pot atrage abuzuri. 

Curtea Constituțională a României dezbate, miercuri, mai multe excepții de neconstituționalitate privind incriminarea abuzului în serviciu ridicate în mai multe dosare.

Dezincriminarea abuzului în serviciu ar bloca mai mult de jumătate din dosarele de corupţie şi ar reabilita persoane care au prejudiciat statul român cu milioane de euro, spunea recent procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi la Digi24.

Citiți și:
Dezincriminarea abuzului în serviciu, dezbătută la CCR. Miza: mii de dosare, cu prejudicii de sute de milioane de euro


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri