Trei ani de USL. PSD aniversează fără foștii aliați liberali

Data publicării:
ponta usl facebook

„Un premier și un guvern se agăța de putere fără a mai fi sprijinit de nimeni. S-a făcut dreptate și le mulțumesc celor care au avut curajul necesar și demnitatea de a vota”, spune Victor Ponta.

„Există în acest spectacol pe care oamenii l-au văzut aici două momente, momentul discursului sobru și momentul invectivelor. Nu am de gând să pornesc de la atacul la persoană și să ajung la instigarea la violență”, spunea acum trei ani Mihai Răzvan Ungureanu, şeful guvernului care a fost doborât de moţiunea de cenzură a USL cu doar patru voturi peste cele necesare.

Acum, Mihai Răzvan Ungureanu este senator PNL şi din această postură explică de ce liberalii de azi au respins invitaţia foştilor parteneri.

„Colegii pe care îi am sunt prea decenți ca să dea curs unei asemenea înscenări, teatru ieftin”, spune el.

„Indiferent că acum mai suntem sau nu mai suntem împreună, e o realitate istorică cine a votat moţiunea. Cei 235 sunt cei pe care îi știâi. Că acum sunt prieteni cu cei pe care i-au dat jos e problema lor”, spune azi Victor Ponta.

PSD şi PNL s-au aliat sub sigla Uniunii Social Liberale în 2011 şi doar de un an a avut nevoie pentru a ajunge la guvernare.

Primul moment critic pentru USL a fost eşecul suspendării preşedintelui Traian Băsescu, în vara lui 2012. Uniunea a mai rezistat aproape doi ani, până în februarie 2014. Atunci, Crin Antonescu a anunţat ruptura, deranjat de faptul că propriii miniștrii lucrează mai mult pentru social democraţi decât pentru PNL. Deşi criticaţi, miniştrii şi-au ascultat liderul şi s-au retras din guvern, pe motiv că Victor Ponta a refuzat să-l numească pe Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de Interne.

„Să nu prelungim un festival de ipocrizie. Uniunea Social Liberală nu mai există”, spunea în 25 februarie 2014 fostul președinte al PNL.

Cartea USL revine înaintea celui de-al doilea tur al prezidenţialelor din toamna anului trecut. PSD, PC , UNPR şi Partidul Liberal Reformator, condus de fostul premier şi lider al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, au semnat înfiinţarea USL 2. Mişcarea n-a avut succes şi Victor Ponta a pierdut în faţa lui Klaus Iohannis, susţinut de PNL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri