UDMR susține Guvernul Grindeanu, dar nu îi dă „un cec în alb”

Data actualizării: Data publicării:
dragnea la udmr

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi, la Parlament, că, în principiu, UDMR susţine guvernul Grindeanu, parlamentarii Uniunii Democrate Maghiare din România solicitând înfiinţarea la Ministerul Culturii a unui post de secretar de stat pentru cultura minorităţilor naţionale.

„Am avut o discuţie bună cu colegii de la UDMR, împreună cu domnul preşedinte Tăriceanu şi cu domnul prim-ministru desemnat, Sorin Grindeanu. La finalul discuţiei, domnul preşedinte Hunor ne-a spus că, în principiu, susţin Guvernul. Este foarte posibil să voteze foarte curând în plenul grupului susţinerea pentru mâine. S-a discutat pentru învestitură, urmând ca după instalarea Guvernului, protocolul de colaborare parlamentară să intre efectiv în aplicare şi punctual, pe fiecare proiect de lege, dacă este în acord şi cu programul dumnealor politic şi legislativ, să avem o colaborare care să se materializeze în legi pe care să le susţinem împreună”, a afirmat Liviu Dragnea, la finalul discuţiei pe care a avut-o cu UDMR pentru susţinerea guvernului Grindeanu.

Întrebat despre cerinţele UDMR pentru susţinerea Cabinetului, preşedintele PSD a spus: „Vă pot spune o solicitare care mi se pare corectă. La Ministerul Culturii să fie înfiinţat un post de secretar de stat pentru cultura minorităţilor naţionale. Mi se pare o idee bună şi cred că premierul desemnat o să fie de acord mâine când vor stabili legea de organizare şi funcţionare a guvernului să ţină cont (de solicitarea UDMR n.r.)”, a conchis Liviu Dragnea. 

Kelemen Hunor: UDMR a votat în unanimitate susţinerea guvernului Sorin Grindeanu; nu a dat „un cec în alb”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ulterior, la Parlament, că parlamentarii formaţiunii pe care o conduce au decis în unanimitate să voteze, în cadrul plenului reunit de miercuri, programului de guvernare al PSD şi cabinetul condus de Sorin Grindeanu.

„După o analiză a programului de guvernare am dat un vot în unanimitate şi am spus că, având un protocol de colaborare parlamentară cu coaliţia de guvernare PSD-ALDE, mâine (miercuri n.r.) vom vota programul de guvernare, vom vota guvernul condus de Sorin Grindeanu”, a anunțat Kelemen Hunor.

El a ţinut să precizeze că UDMR nu a dat „un cec în alb” PSD prin susţinerea guvernului Grindeanu.

„Acest lucru nu înseamnă că vom fi de acord cu toate proiectele guvernamentale pe parcursul lunilor care urmează. Noi vrem să dăm o perspectivă colaborării parlamentare prin discuţii săptămânale şi discuţii punctuale în ceea ce priveşte fiecare iniţiativă guvernamentală. Deci nu este un cec în alb în acest moment, dar este pentru a porni pe acest drum, este un vot de încredere (…)”, a completat preşedintele UDMR. 

Kelemen Hunor a mai spus că, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu PSD, s-a discutat şi despre denumirea Ministerului Culturii.

„Am avut o discuţie legată de denumirea ministerului Culturii, noi am spus că conţinutul este important, dar nu putem să nu vorbim şi despre simboluri şi simbolurile au un rol important în politică şi viaţa fiecărui om. Şi schimbarea denumirii, dacă nu se găseşte în structura Ministerului Culturii, o entitate care se va ocupa şi de minorităţile etnice, atunci această denumire va lăsa un gust amar, va însemna că se gândeşte cel care a făcut această propunere doar la români, nu şi la minorităţile etnice, nu şi la maghiari, celelalte 18 minorităţi”, a precizat deputatul UDMR.

El a susţinut că UDMR a propus să existe „o structură în interiorul ministerului Culturii care se va ocupa de minorităţile etnice, naţionale, protecţia identităţii lor şi cultura minorităţilor etnice”, solicitare cu care Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Constantin şi premierul desemnat, Sorin Grindeanu au fost de acord.

Kelemen Hunor a subliniat faptul că a existat o discuţie „legată de o strucutură care se va ocupa şi de cultura minorităţile etnice”, iar reprezentanţii UDMR nu au cerut un secretar de stat. 

(text: News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri