Unii români mi-au întors spatele - Iohannis în Politico

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis - GettyImages - 24 iulie 2015

Preşedintele Klaus Iohannis a acordat, la Bruxelles, un interviu pentru publicaţia americană Politico, în care a răspuns şi criticilor cu privire la ritmul lent de schimbare din ţară, afirmând că unii români au avut "aşteptări nerealiste" şi "i-au întors spatele", dar schimbarea profundă poate dura şi 10 ani.

klaus iohannis getty

 

Politico, publicaţie americană cu un birou european şi la Bruxelles, prezintă un articol despre "transilvăneanul care se va implica în Brexit", Klaus Iohannis, preşedintele unei ţări care în 2019 va prelua preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene. Jurnaliştii comentează că "expaţii români din Marea Britanie au fost ţinta sentimentului anti-imigraţionist care a alimentat votul pentru Brexit", iar această ironie nu îi scapă lui Iohannis, care "vede oportunitatea României de a se dovedi în faţa restului Europei".

"România este deseori tratată ca o ţară de mâna a doua, cu oameni nepregătiţi. Nu suntem aşa. Suntem o ţară serioasă, cu oameni bine pregătiţi. (...) Asta va fi o ocazie să arătăm că putem gestiona probleme complicate", a spus Iohannis, în interviul acordat Politico, cu privire la Brexit.

Şeful statului a mai spus că libera circulaţie în UE este "linia roşie" peste care România nu va trece. "A nu respecta sau a nu accepta libertatea de mişcare, în opinia mea, anulează accesul la piaţa internă", a afirmat Iohannis.

Jurnaliştii Politico îi fac un scurt portret preşedintelui, prezentând modul în care el a ajuns la putere, în 2014, pe un val de nemulţumire cu privire la cozile la vot din străinătate şi la corupţia din ţară, amintind şi conflictele cu Victor Ponta.

"Am promis un mod diferit de a face politică: transparent, cu un spaţiu public mai calm, cu rezultate măsurabile şi mai bune, cu excluderea politicienilor corupţi", a mai spus preşedintele.

Articolul se încheie cu o serie de critici puse pe seama jurnaliştilor şi oponenţilor lui Iohannis din ţară, care au ridicat întrebări cu privire la cele şase case ale preşedintelui, dar şi cu privire la ritmul încet al progresului în România.

Iohannis răspunde acestor critici afirmând că mulţi dintre compatrioţii săi au avut "aşteptări complet nerealiste".

"Mulţi dintre cei care au avut astfel de aşteptări s-au întors împotriva mea sau şi-au întors spatele la mine. Dar schimbarea într-o ţară nu se poate întâmpla peste noapte, sau chiar într-un an. Schimbarea profundă se întâmplă, poate, în 10 ani", le-a spus Iohannis jurnaliştilor de la Politico.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri