Unul dintre dosarele de corupție ale lui S.Ghiță, retrimis de instanță la DNA

Data actualizării: Data publicării:
Sebastian Ghita-Mediafax Foto-Octav Ganea

Instanţa supremă a decis să retrimită la Direcţia Naţională Anticorupţie dosarul în care sunt acuzaţi deputatul Sebastian Ghiţă, foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă,fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas. Judecătorii cer DNA să stabilească dacă îl mai trimit în judecată pe procurorul Liviu Tudose şi pentru săvârşirea infracţiunii de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, după ce instanţa a anulat o declaraţie de martor care apoi a fost folosită ca probă în acuzarea acestuia.

sebastian ghita - 6842802-Mediafax Foto-Octav Ganea-1

"În temeiul art.346 alin. 3 lit. a C.pr.penală, dispune restituirea cauzei la parchet în vederea remedierii neregularităţilor constatate, în sensul stabilirii limitelor şi obiectului judecăţii în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Tudose Liviu Mihail în raport de utilizarea în mod nelegal în conţinutul ordonanţei nr. 308/P/2015 din 21.03.2016, prin care s-a dispus extinderea urmăririi penale şi efectuarea în continuare a urmăririi penale şi faţă de suspectul Tudose Liviu Mihail pentru săvârşirea infracţiunii de „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, prevăzută de art.12 lit. b teza a II-a din Legea 78/2000, a declaraţiei dată de acesta în calitate de martor la data de 2.03.2016, declaraţie exclusă prin încheierea judecătorului de cameră preliminară din data de 26 septembrie 2016 şi neadusă la îndeplinire de Ministerul public”, se arată în decizia instanţei, care poate fi contestată.

Instanţa a menţinut, pe o perioadă de 60 de zile, începând din 5 octombrie, controlului  judiciar pe cauţiune dispus în cazul lui Sebastian Ghiţă, dar a admis cererea deputatului de modificare a obligaţiilor din conţinutul măsurii preventive şi a ridicat interdicţia de părăsire a ţării.

De asemenea, judecătorii au decis ca Aurelian Mihăilă, Viorel Dosaru, Constantin Ispas şi Liviu Tudose să rămână sub control judiciar pentru încă 60 de zile, calculate începând din 5 octombrie.

Decizia poate fi contestată de procurorii DNA şi de inculpaţii din dosar.

La termenul din 27 septembrie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au solicitat DNA să precizeze, în termen de cinci zile, dacă îl mai trimit în judecată pe procurorul Liviu Tudose şi pentru săvârşirea infracţiunii de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, după ce instanţa a anulat o declaraţie de martor care apoi a fost folosită că probă în acuzarea sa. Procurorul Liviu Tudose, suspendat din funcţie, este acuzat şi de luare de mită.

“Exclude ca nelegală declaraţia dată de inculpatul Tudose Liviu Mihail în calitate de martor la dată de 2.03.2016 şi folosită că mijloc de probă în acuzarea să. Desfiinţează ordonanţa prin care s-a dispus extinderea urmăririi penale şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Tudose Liviu Mihail pentru săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii”,  potrivit deciziei de atunci a instanţei.

Procurorii DNA Ploieşti au trimis dosarul la instanţă în luna iunie şi au arătat, în rechizitoriu, că, din iunie 2013 şi până în primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauza în care se făceau cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informaţii nedestinate publicităţii fiind şi deputatul Sebastian Ghiţă.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau să fie luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să facă urmărirea penală.

”Concret, folosindu-se de influenţă pe care o avea şi pe care o exercită efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpaţii Tudose Liviu Mihail, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi pe Dosaru Viorel, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, potrivit DNA.

În schimbul informaţiilor pe care le-ar fi obţinut, Sebastian Ghiţă ar fi promis, pe de o parte, şefului Poliţiei Prahova de atunci, Viorel Dosaru, că îl va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, Ghiţă ar fi acordat procurorului Liviu  Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale, susţin anchetatorii.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul în care Ghiţă a fost inculpat alături de cei doi foşti şefi din IPJ şi DGA Prahova şi de cei doi procurori de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a pornit de la denunţuri făcute de Răzvan Alexe şi are legătură cu un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, instrumentat de PCA Ploieşti şi trimis în judecată . 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri