Următorul hop pentru Mihai Tudose: Cabinetul cu totul trebuie validat de Parlament

Data actualizării: Data publicării:
170626_TUDOSE_MIHAI_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mihai Tudose a fost desemnat viitor premier de către preşedintele Klaus Iohannis în ciuda îndoielilor legate de studiile sale la colegiul Superior de Securitate naţională, şi de poziţia de lector şi apoi conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii.

A avut un doctorat sub coordonarea lui Gabriel Oprea, cu o lucrare pentru care a fost acuzat de plagiat şi ulterior a cerut să i se retragă titlul.

Sunt detalii din CV care au deranjat inclusiv în interiorul partidului.

Mihai Tudose a fost de două ori ministru al economiei. Vreo patru luni în guvernul Grindeanu, din feburarie până acum, şi încă vreo 11 luni în ultimul Cabient Ponta.

El a fost favoritul PSD pentru Palatul Victoria, însă în evaluarea făcută de social democraţi pentru a face praf guvernul Grindeanu, domeniul păstorit de el era cu mari nerealizări. Zero măsuri finalizate, câteva bifate parţial şi multe nerealizări. Liviu Dragnea a venit cu scuza că a fost blocat în guvern.

Până şi copilul de suflet al liderului social democrat, Fondul Suveran de Investiţii, era în curtea Ministerului Economiei condus de Mihai Tudose. E un subiect sensibil înfiinţarea acestui fond pentru că din câte se pare va fi nevoie de acordul Comisiei Europene pentru a-l face. Şi marea problemă pleacă din faptul că el şi activitatea sa vor fi în afara administraţiei publice adică să nu influenteze deficitul sau datoria.

Cu toate că practic va folosi bani care de altfel ar fi publici. Şi din această cauză există o temere uriaşă că de fapt va fi o formă de ascundere a datoriei într-o enitate separată de buget. Alte fonduri suverane folosesc excedente ale bugetelor publice, dar fondul acesta ar urma să se finanţeze prin emiterea de obligaţiuni.

Mihai Tudose, în dialog cu jurnaliştii

Chiar acceptat ca prim ministru ar mai fi un hop. Cabinetul cu totul trebuie validat de Parlament. Şi, din Comitetul Executiv al PSD a existat opozitie. Au fost patru abţineri de la vot, în interiorul ALDE chiar a existat o împotrivire, iar un parlamentar social democrat a anunţat că nu va vota un cabinet Tudose .

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri