USR contestă la CCR legalitatea „comisiei Iordache”

Data publicării:
170104_iordache AUDIERI_CABINET_GRINDEANU_23_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Uniunea Salvați România a anunțat joi că depus azi la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate cu privire la Hotărârea de înființare a Comisiei speciale pentru legile justiției.

170104_iordache AUDIERI_CABINET_GRINDEANU_23_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Uniunea Salvați România afirmă în sesizarea depusă la CCR că PSD și ALDE au acordat Comisiei speciale „atribuții ilegale, care potrivit Regulamentului celor două Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere și de adoptare a modificărilor legilor justiției”. 

„Din hotărârea de înființare nu rezultă cu claritate care este rolul acestei Comisii speciale, ceea ce creează o confuzie între acesta și atribuțiile comisiilor permanente, iar parcursul ulterior al proiectelor de lege devine incert și impredictibil. Potrivit Constituției, proiectele de modificare a legilor justiției care au ajuns să fie dezbătute ilegal în Comisia specială a lui Iordache, trebuie să treacă prin Comisiile juridice permanente ale Camerei Deputaților și Senatului și abia apoi adoptate de plenul fiecărei Camere, aspect fundamental pentru respectarea principiului bicameralismului”, mai arată USR în comunicat.

„Ce a făcut PSD-ALDE prin această hotărâre este să creeze o super-comisie, ce înlocuiește comisiile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului și își poate prelungi existența prin decizia Biroului Permanent, ori de câte ori acesta o dorește, lucru care încalcă astfel Constituția și Regulamentul activităților comune ale celor două Camere”, a declarat senatorul Vlad Alexandrescu, vicepreședintele USR.

Potrivit sursei citate, există deja precedente favorabile în jurisprudența CCR, care s-a exprimat deja în decizii anterioare în sensul că deplasarea unui centru de decizie constituțional (Parlamentul) la comisii ale acestuia nu este conformă cu menirea constituțională a Parlamentului. De asemenea, CCR s-a pronunțat deja în sensul că autonomia regulamentară nu poate fi exercitată în mod discreționar, abuziv, cu încălcarea atribuțiilor constituționale ale Parlamentului.

„Aşadar, ţinând cont de argumentele de mai sus, precum şi de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, rezultă că înființarea unei comisii speciale care dobândește competența de examinare, modificare și completare a tuturor actelor normative cu incidență în domeniul justiției pe o perioadă nedeterminată şi nedeterminabilă contravine regimului juridic specific al unor astfel de comisii speciale, încălcându-se art. 64 alin. (4) din Constituție”, precizează USR.

Comisia specială condusă de Florin Iordache, fost ministru al Justiției ce a girat OUG 13 în ianuarie 2017, a adoptat mai multe amendamente controversate la legile justiției.

O modificare a fost adusă joi la Statul judecătorilor și procurorilor și, potrivit căreia, îl lipsește practic pe președinte de dreptul de a refuza, motivat, numirea unor judecători.

De asemenea, comisia specială a adoptat miercuri o serie de amendamente prin care se introduce controlul ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului Justiţiei, asupra procurorilor şi se introduce obligativitatea pentru magistraţi de a depune anual declaraţii pe propria răspundere cum că nu sunt agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete.

USR a criticat dur modificările adoptate de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, despre care a spus că sunt „aberante”. Reprezentanții PNL și PMP s-au retras, miercuri, de la dezbaterile comisiei conduse de Florin Iordache (PSD).

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri