USR propune o comisie de anchetă legată de digitalizarea statului

Data actualizării: Data publicării:
cristian ghinea, ministrul fondurilor europene_gov.ro

Cristian Ghinea a anunţat, marţi, la Parlament, că strânge semnături pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă cu privire la sistemele IT pe care statul le foloseşte, precizând că cererea este semnată deja de 28 de deputaţi USR şi 16 liberali şi va fi depusă săptămâna viitoare, transmite News.ro. Deputatul USR a făcut apel către toţi deputaţii, atât din opoziţie cât şi de la putere, să semneze pentru înfiinţarea comisiei respective.

„Propunem noi o comisie de anchetă pentru care strângem semnături de la deputaţii USR şi PNL pentru o comisie de anchetă legată de digitalizarea statului, de sistemele de IT pe care statul le foloseşte. Anul trecut fostul Guvern a demarat un proces amplu de debirocratizatre care a avut efecte limitate - principiul pe care vroiam să îl aplicăm era următorul: statul nu ar mai trebui să trimită cetăţeanul la o altă instituţie a statului după hârtii, pur şi simplu aceste instituţii ar trebui să comunice între ele prin baze de date (...) Acest lucru nu este posibil, pentru că aceste baze de date sunt rămase în urmă, nu sunt actualizate sau sunt prost făcute”, a declarat Cristian Ghinea.

Deputatul a subliniat că s-a făcut „un jaf” în ceea ce priveşte digitalizarea sistemului public, precizând că nu numai furtul este problema, ci că nu se poate guverna modern în România „având genul acesta de sisteme IT”.

„Această cerere de anchetă este semnată de 28 de deputaţi USR şi la grupul parlamentar PNL erau marţi 16 semnături. Mulţumesc foarte mult doamnei Raluca Turcan şi deputatului PNL Pavel Popescu din Comisia de IT pentru că ne-au sprijinit în acest demers şi invit celelalte partide atât din opoziţie cât şi de la putere să semneze această cerere de creare a unei comisii parlamentare de anchetă, pe care o să o supunem Biroului Permanent”, a afirmat Ghinea.

El a spus că, potrivit raportului Corpului de control al prim-ministrului de anul trecut, între 2011 - 2016 statul român a plătit 3,7 miliarde de lei, adică 700 de milioane de euro, pentru sisteme IT.

„Topul firmelor cele mai avantajate de aceste contracte vedem celebra triadă SIVECO, UTI şi firmele apropiate de Sebastian Ghiţă. Am vorbit cu doamna Turcan care a zis că ne susţine şi cu domnul Pavel Popescu care s-a ocupat personal de strângerea de semnături şi o să continui şi eu strângerea de semnături mâine în plen. Erau 16 ieri, s-au mai strâns astăzi... Am strâns aproape de pragul de 50 de semnături. N-am niciun fel de emoţie că strângem pragul de 50 de semnături”, a spus Ghinea, precizând că cererea va fi depusă săptămâna viitoare la Camera Deputaţilor.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri