USR: „PSD trimite protestarii să demonstreze în câmp”

Data actualizării: Data publicării:
170209_COMISIE_SRI_01_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea_1 carmen dan

Parlamentarii USR Florina Presadă şi Adrian Prisnel protestează faţă de propunerile de modificare a Statutului Poliţiştilor, promovate de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi supuse dezbaterii publice. În opinia reprezentanților USR, social-democrații ar urmări să transforme România într-un stat poliţienesc şi să intimideze cetăţenii care participă la proteste.

170209_COMISIE_SRI_01_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea_1 carmen dan
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Noul statut oferă puteri discreţionare poliţiştilor care vor avea dreptul să legitimeze şi să conducă la sediul poliţiei orice persoană, nu doar pe acelea care sunt suspectate de săvârşirea unor fapte ilegale. Câteva dintre modificări stabilesc contravenţii şi infracţiuni pentru situaţii care în mod evident au legătură cu protestele, deşi acest lucru nu este specificat în mod explicit”, se arată într-un comunicat al USR.

Florina Presadă și Adrian Prisnel anunţă că Uniunea Salvaţi România va trimite un punct de vedere Ministerului Administraţiei şi Internelor în care va cere eliminarea acestor articole.

PSD trimite protestarii să demonstreze în câmp, sub ameninţarea amenzii contravenţionale. Scandările şi folosirea unor obiecte care produc zgomote, vuvuzelele de exemplu, ori a unor instrumente muzicale, în vecinătatea imobilelor de locuit, devin contravenţii. Locuinţe sunt şi în Piaţa Universităţii şi în Piaţa Victoriei şi cam oriunde în Bucureşti. Orice persoană care împiedică poliţia să constate această contravenţie poate face închisoare până la 3 ani”, arată Adrian Prisnel.

La rândul său, senatorul USR Florina Presadă susține că actuala coaliție la putere este „vizibil deranjată de protestele cetăţenilor împotriva derapajelor pe care le comite Coaliţia PSD-ALDE”.

„Au început cu OUG13, continuă cu nişte legi aberante de aservire a justiţiei şi o serie de experimente fiscale. Incapabili să-şi susţină iniţiativele prin existenţa unui interes public în toate aceste demersuri, preferă sa adopte legi care să descurajeze vocile critice şi protestul. Aceste iniţiative, care urmăresc intimidarea mişcărilor de protest, sunt o ruşine pentru un partid politic care pretinde că înţelege cum funcţionează democraţia”, acuză Presadă.

Ministerul de Interne a făcut public, joi, proiectul de lege privind statutul polițistului, iar una dintre modificări privește mărirea amenzii ce poate fi aplicată persoanelor care refuză să se legitimeze. Altele se referă la condițiile de conducere la secție și la forța fizică pe care o pot folosi organele de ordine.

Prin proiectul MAI, mai multe contravenții se transformă în infracțiune și vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Este vorba despre activități ce „tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil”, printre care „tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”.

Totodată, polițiștii nu vor mai legitima doar persoanele care încalcă legea, ci oricare persoană. Acest lucru deoarece, la art. 31, alin. 1, care detaliază drepturile și obligațiilor polițistului, în loc de „să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală” va fi doar „să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor”.

Similar, pentru ca polițistul să aibă dreptul să conducă persoane la sediul poliției nu va mai fi nevoie ca acestea să pericliteze, prin acţiunile lor, „viaţa persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale” sau să fie suspectate de săvârşirea unor fapte ilegale.

Mai multe detalii despre modificările pe care ministerul condus de Carmen Dan vrea să le aducă legislației în vigoare găsiți AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri