V. Ciorbea îi răspunde lui T. Băsescu: "Funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang cu cea de ministru"

Data publicării:
Victor Ciorbea PNTCD -Mediafax Foto-Bogdan Stamatin

Traian Băsescu îi cere Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituţională Ordonanţa de urgenţă care modifică Legea Educaţiei. Traian Băsescu spune, în scrisoarea adresată lui Victor Ciorbea, că Executivul a încălcat regimul constituţional privitor la emiterea ordonanţelor de urgenţă şi, în acelaşi timp, dreptul la învăţătura şi dreptul la proprietate privată. Victor Ciorbea susţine că are nevoie de o sesizare ca să atace ordonanţa la Curtea Constituţională.

„N-am primit sesizări nici în legătură cu această ordonanţă de urgenţă până acum, aşa încât noi nu putem acţiona decât în cadrul constituţional şi legal stabilit”, a declarat Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.

Constituţia îl contrazice însă pe Avocatul Poporului şi spune că acesta se poate autosesiza.

„Curtea Constituţională hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele. (…) Excepţia de neconstituţionalitate poate fi ridicată şi direct de Avocatul Poporului”, prevede Art. 146, lit. d, din Constituţie.

Demersul preşedintelui a fost precedat de un atac dur la adresa lui Victor Ciorbea şi a privilegiilor pe care le-a cerut şi le-a primit. Pe 30 iunie, Guvernul a permis Avocatului Poporului şi adjuncţilor săi să-şi deconteze nelimitat cazarea şi transportul. Victor Ciorbea are domiciliul în Bucureşti şi susţine că lui nu i se aplică această prevedere. În schimb, activitatea sa ca Avocat al Poporului va fi considerată vechime în magistratură.

„Domnul Ciorbea este cel mai fericit avocat al poporului de la revoluţie încoace. I s-a mărit bugetul, i s-au creat facilităţi să cheltuiască cât are nevoie. Marele sindicalist Ciorbea va fi un avocat al poporului docil”, spunea Traian Băsescu.

Victor Ciorbea îşi apără noile drepturi.

„Funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang, salarizare şi condiţii de pensionare cu funcţia de ministru. (...) În legătura cu (...) recunoaşterea vechimii în specialitatea studiilor absolvite şi în magistratură. (...) Pentru a fi desemnată în funcţia de Avocat al Poporului, o persoană trebuie să îndeplinească condiţiile de numire prevăzute pentru judecătorii de la Curtea Constituţionala (cel puţin 18 ani vechime în activitatea juridică sau în învăţâmântul juridic superior)”, a comunicat Avocatul Poporului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri