Victor Ponta, numit SGG: Nu era pe lista de dorinţe de funcţii publice. E temporar

Data actualizării: Data publicării:
20170616_PONTA_GUVERN_21_INQUAM_Photos_George_Calin

Victor Ponta a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial şi fiind contrasemnată de secretarul de stat căruia i-au fost delegate atribuţiile lui Mihai Busuioc.

20170616_PONTA_GUVERN_21_INQUAM_Photos_George_Calin
FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

 

ACTUALIZARE 20.38. Declaraţii făcute de Victor Ponta:

Nu mă aşteptam nici eu, nici dvs, nici nu doream să ne vedem atât de curând în acest loc. Dar acum suntem într-o situaţie neaşteptată şi anormală.

Grindenau mi-a propus ieri să vin în echipa sa, în această perioadă cu totul deosebită şi am spus imediat, da, deşi nu eram atunci în ţară, pentru că Grindeanu merită sprijinin, pentru lucrurile corecte pe care vrea să le facă.

Funcţia de SGG nu era pe lista de dorinţe de funcţii publice, dar cred că nu este cazul de orgolii, dar trebuie să asigurăm funcţionarea guvernului pentru binele tuturor cetăţenilor.

În ultimele zile am văzut un premier puternic, sunt dispus să îl ajut cu toată experienţa. Pot face acest lucru acceptând propunerea premierului, cu toate riscurile politice şi responsabilităţile pe care mi le asum.

E o perioadă limitată, dar nu se ştie cât de limitată, deşi realizez că nu e uşoară poziţia actuală, cunosc administraţia centrală pentru a-l sprijini pe premier. Perioada depinde de evoluţiile politice. Dacă moţiunea va pica, atunci înţelegeţi că e o activitate pe termen mai lung în care premierul va încerca să aibă o majoritate şi un guvern funcţional, ce a făcut Tăriceanu în 2007 - 2008, un guvern minoritar, dar care a funcţionat.

Dacă moţiunea trece, până la numirea unui nou premier, trebuie asigurată funcţionarea Guvernului. Sunt măsuri guvernamentale care nu pot aştepta.

Sunt convins că din partea lui Grindeanu există dorinţă de dialog, pentru ca Guvernul să revină la o funcţionalitate normală şi să poată să-şi exercite cât mai bine demnitatea nu la solicitarea sa, ci tocmai a celor care acum îl consideră foarte rău.

Am acceptat funcţia şi mă consider onorat să lucrez cu Grindeanu, atât timp cât lucrăm pentru binele public. În ultimele trei zile a trecut un test mafiot, ameninţări personale, aşa zise dezvăluiri personale, tentative de mite cu funcţii.

Din această seară ne-am apucat de treabă şi la Guvern nu se stinge lumina.

Sunb conducerea lui Dragnea înţeleg că PSD îşi exclude în două zile consecutive doi premieri, pe Năstase nu l-a mai primit. Cunosc oameni care s-au luptat pentru PSD nu aş vrea să fiu în locul lor, să îi excludă pe cei doi prim-miniştri.

Nu aş vrea să semănăm cu Partidul Socialist din Franţa care a câştigat cu peste 50%, şi a ajuns la 10%.

Grindeanu e membru PSD nu îi poate lua această calitate nici Dragnea, venit de la PD.

Guvernul nu se poate închide. Luni, premierul va lucra pentru ce e urgent, până când un alt premier, votat de Parlament va veni la Palatul Victoriei.

ACTUALIZARE 19.30. Victor Ponta va face declaraţii de presă la ora 20.30. 

ACTUALIZARE 19.10. Fostul premier Victor Ponta se află la Palatul Victoria pentru a prelua postul de secretar general al Guvernului în care a fost numit vineri de către premier, au declarat pentru News.ro surse politice.

Primul act emis de Sorin Grindeanu a fost delegarea atribuţiilor Secretarului General al Guvernului către secretarul de stat Alexandru-Mihai Ghigiu, pe motiv că Mihai Busuioc a refuzat contrasemnarea actelor premierului şi nu s-a prezentat vineri la Guvern.

Decizia de înlocuire a fost luată "având în vedere refuzul secretarului general al Guvernului de a îndeplini obligaţia de a contrasemna deciziile prim-ministrului, prevăzută de prevederile art. IX din OUG 17/2009 (...), constatat conform Adresei înregistrate la SGG cu nr. 20/11.039 din 16 iunie 2017, precum şi absenţa acestuia din cadrul instituţie", potrivit hotărârii din Monitorul Oficial.

A urmat un nou ordin, prin care Mihai Busuioc a fost demis din funcţia de şef al SGG, fiind, prin acelaşi ordin, numit Victor Ponta, cu Alexandru-Mihai Ghigiu contrasemnând.

"Începând cu data prevăzută la art. 1 (vineri - n.r.), domnul Victor Viorel Ponta se numeşte în funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru", se arată în ordin.

Secretarul general al Guvernului (SGG), Mihai Busuioc, a refuzat joi şi vineri să sa contrasemneze ordinul premierului Sorin Grindeanu prin care este eliberat din funcţie, iar fără semnătura acestuia Monitorul Oficial nu publica actul de demitere, dat fiind faptul că Regia Autonomă ”Monitorul Oficial” se află în subordinea SGG, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale.

Potrivit surselor citate, şeful SGG, Mihai Busuioc, cunoscut ca un apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea, refuza să semneze orice document venit de la premierul Sorin Grindeanu, inclusiv revocarea sa din funcţia de secretar general.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri