Victor Ponta, prim-ministru de trei ori în doi ani

Data publicării:
victor ponta guvern - gov 1

În formula nouă a Uniunii Social Liberale, pe care am lansat-o în 14 noiembrie, adică PSD, UNPR, şi Partidul Liberal Reformator, alături de grupul minorităţilor naţionale şi al altor eventual forţe politice care ne vor susţine, ne dorim să prezentăm în Parlament, în primul rând o formulă restructurată de Guvern”, spunea Victor Ponta în 27 noiembrie.

Victor Ponta va ajunge astfel pentru a doua oară anul acesta în faţa Parlamentului pentru un vot de încredere. Prima dată a fost în primăvară, atunci când liberalii au părăsit USL. În locul PNL, la guvernare a fost cooptat UDMR-ul.

„Acest Guvern continuă programul de guvernare aprobat de dumneavoastră, senatori şi deputaţi, pe 21 decembrie 2012”, susţinea Victor Ponta, în 4 martie 2014, de la tribuna Parlamentului.

Atunci, preşedintele Traian Băsescu l-a numit din nou pe Victor Ponta premier, după ce Uniunea Social Liberală a obţinut peste 67% din voturi la alegerile legislative.

„Este, pentru mine, o mare onoare să mă aflu astăzi în faţa dumneavoastră. Am reuşit să dovedim în aceste şapte luni un singur lucru: că putem să guvernăm altfel, că putem să ne ţinem de cuvânt, că putem să învăţăm din greşelile celor care au fost înaintea noastră”, afirma atunci premierul.

Cu doar şapte luni înainte, Victor Ponta ceruse pentru prima dată votul Parlamentului pentru guvernul său.

În mai 2012 a fost învestit primul Guvern USL, în urma căderii cabinetului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, prin moţiune de cenzură.

„E o situaţie inedită. Aceste dese schimbări, chiar dacă unele nu au ţinut de el, mă refer la structura de ansamblu a coaliţiei guvernamentale, aceste lucruri sunt dăunătoare. Victor Ponta nu a fost în stare să-şi aleagă o echipă, să-şi formeze o echipă care să fie sustenabilă în timp”, explică Adi Zăbavă, consultant în comunicare politică.

Din cei 14 prim-miniştri ai României post-decembriste, doar Călin Popescu Tăriceanu şi Emil Boc au cerut de câte două ori fiecare votul de încredere al Parlamentului pentru cabinetele pe care le-au condus. Până la alegerile parlamentare la termen mai sunt doi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri